Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinnor-portades-fran-protestmote/

Världen

Kvinnor portades från protestmöte

Bild 1 av 3 Anhängare till Maulana Fazlur Rehman.
Foto: Aamir Qureshi/AFP
Bild 2 av 3 Anhängare till Maulana Fazlur Rehman.
Foto: Aamir Qureshi/AFP
Bild 3 av 3 Anhängare till Maulana Fazlur Rehman.
Foto: Abdu Majeed/AFP

När den islamistiska politikern Maulana Fazlur Rehman samlar tiotusentals människor i protest mot Pakistans premiärminister Imran Khan är kvinnor inte välkomna. I fredags trakasserades dessutom kvinnliga journalister som skulle bevaka ett stormöte i huvudstaden Islamabad.

Maulana Fazlur Rehman, som leder ett av Pakistans största islamistiska partier JUI-F, har inlett en kampanj mot Imran Khan. För en vecka sedan inledde han en protestmarsch och samlade ihop anhängare från hela Pakistan. Bilderna på bilkorteger och folksamlingar visar skäggiga män med svart-vita flaggor och gula skjortor. 

Att inte en enda kvinna syntes till var ingen slump. Flygblad som delades ut av partiet uppmanade kvinnor att stanna hemma och ”fasta och be”. 

När Fazlur Rehman ledde ett möte i Islamabad på fredagen deltog även de stora oppositionspartierna PPP (den mördade tidigare premiärministern Benazir Bhuttos parti) och Pakistan Muslim League (den fängslade flerfaldige premiärministern Nawaz Sharifs parti). Bland deras anhängare fanns det kvinnor, men de höll sig i bakgrunden, rapporterar BBC Urdus medarbetare som var på plats. 

Flera kvinnliga reportrar som försökte bevaka mötet stoppades. ”En man kom och förklarade att kvinnor inte är tillåtna, att kvinnor inte kan vara här. Stick härifrån. Inom någon minut var vi omringade av män som skrek att vi skulle gå”, skriver reportern Shiffa Yousafzai på Twitter.

https://twitter.com/Shiffa_ZY/status/1190117287203942400?s=20

Andra reportrar vittnar om att de trakasserades tills de gick därifrån. Maulana Fazlur Rehman sa att kvinnor är välkomna om de följer islamisternas klädkod. 

Fazlur Rehman och Bilawal Bhutto Zardari i Islamabad på fredagen Foto: Aamir Qureshi/AFP

I efterdyningarna till manifestationen har de stora oppositionspartierna kritiserats för att de gör gemensam sak med JUI-F. Benazir Bhuttos son Bilawal stod sida vid sida med Fazlur Rehman, som har kopplingar till talibanrörelsen i Pakistan och Afghanistan. Han har ifrågasatt mordförsöket på fredspristagaren Malala Yousafzai och krävt att den kristna kvinnan Asia Bibi som friades i ett hädelsemål skulle dömas av en islamistisk folkdomstol. 

Missnöjet med Imran Khan och hans regering har växt sedan priserna på mat, el och bensin har ökat. Oppositionen hävdar att den tidigare krickethjälten fuskade sig till segern i valet för ett och ett halvt år sedan.

Oppositionen har gett Imran Kam han 48 timmar på sig att avgå. Analytiker varnar för kaos i landet om demonstranterna vinner över den mäktiga militären på sin sida.

Ämnen i artikeln:

Pakistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt