Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinnorna-fran-jemen-som-stottar-fns-fredsmaklare-i-gottrora/

Världen

Kvinnorna från Jemen som stöttar FN:s fredsmäklare i Gottröra

Enas Alarashi (t v) och Asmahan al-Anas ingår i en grupp kvinnor från Jemen som ger FN-medlaren Martin Griffiths råd i de pågående fredssamtalen. ”Männen bär vapnen, kvinnorna är offren”, säger Enas Alarashi, som arbetar för att få bort de dödliga landminorna från Jemen.
Enas Alarashi (t v) och Asmahan al-Anas ingår i en grupp kvinnor från Jemen som ger FN-medlaren Martin Griffiths råd i de pågående fredssamtalen. ”Männen bär vapnen, kvinnorna är offren”, säger Enas Alarashi, som arbetar för att få bort de dödliga landminorna från Jemen. Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson

Männen skakar hand vid förhandlingsbordet - kvinnorna hålls i skymundan. Så har det hittills sett ut under försöken att åstadkomma ett slut på Jemenkriget.

Men den manliga dominansen håller på att luckras upp. FN:s fredmäklare Martin Griffiths har med sig en kvinnlig rådgivarstab till samtalen i Johannesbergs slott i Uppland.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

En stor majoritet av dem som tvingats fly på grund av Jemenkriget är kvinnor och barn, som drivits bort från sina hem sedan familjeförsörjaren – mannen, dödats i strider eller attacker. Bland dessa internflyktingar är det inte ovanligt att unga kvinnor eller flickor får ta på sig hela försörjningsansvaret för den yngre syskonskaran. I krigets spår ökar också barnäktenskapen, visar en nyutkommen rapport från FN:s barnfond Unicef.

Men det faktum att Jemens kvinnor är extra utsatta i det snart fyra år långa och blodiga kriget speglas inte i de fredssamtal som just nu pågår på Johannesbergs slott norr om Stockholm.

Det är nämligen en massiv dominans av män bland de två delegationerna från krigets huvudaktörer, regeringssidan och huthierna. En enda kvinna sitter med vid förhandlingsbordet – diplomaten Rana Ghanem, som  ingår i regeringssidans grupp.

Martin Griffiths, FN:s särskilda Jemensändebud som leder medlingsförsöken, har gjort ett tappert försök att bryta den massiva mansdominansen. Griffiths har skapat en särskild kvinnlig rådgivarstab: åtta kvinnor från Jemens civilsamhälle som följer förhandlingarna och ger FN-sändebudet sina synpunkter.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s fredsmäklare Martin Griffiths under en pressträff.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s fredsmäklare Martin Griffiths under en pressträff. Foto: Beatrice Lundborg

DN träffade två av kvinnorepresentanterna, Enas Alarashi och Asmahan al-Alas,  i en paus i förhandlingarna på slottet. De är bägge välutbildade och har en gedigen erfarenhet av att arbeta i frivilligorganisationer i Jemen. 

Enas Alarashi är revisor i ett multinationellt företag och delar sin tid mellan Kairo och Jemens huvudstad Sanaa. Hon har varit aktiv i en organisation som röjer landminor och hon var också aktiv under den arabiska våren, när Jemens unga gick ut och protesterade mot den cementerade makteliten i landet.

Asmahan al-Alas är professor i historia vid universitetet i Aden och är en veteran i kampen för att öka andelen kvinnor i Jemens parlament. I sin forskning har hon bland annat fokuserat på den roll Jemens kvinnor spelat i landets samhällsutveckling.

– Kriget har bland annat stärkt den religiösa extremismen i Jemen och gett ökat utrymme för terrororganisationer. Det är extra förödande för landets kvinnor, säger Asmahan al-Alas.

Enas Alarashi påpekar att kvinnor drabbas hårdare än männen av den bristande säkerheten som följt i krigets spår.

– Det är männen som bär vapnen, kvinnorna som är offren. Därför är det extra viktigt att Jemens kvinnor har en röst vid förhandlingsborden, säger hon.

Martin Griffiths kvinnokommitté har också fått kritik för att vara en symbolisk dekoration, en eftergift åt den politiska korrektheten som inte har någon reell betydelse. 

Asmahan al-Alas och Enas Alarashi motsätter sig bestämt den beskrivningen:

– Nej, vi är ingen ”kvinnogisslan”. Det vore så klart ännu bättre om vi fanns med vid borden där de verkliga besluten fattas. Men jag tycker att det här är en god början, och jag känner absolut att våra åsikter räknas, säger professor al-Alas.

Enas Alarashi fyller i:

– Vi har en genomgång med Martin Griffiths varje dag, ett möte som pågår upp till en timme. Utöver det följer vi arbetet i de kommittéer som bildats. Vi arbetar hårt och målmedvetet.

Vad kan då kvinnorna mer konkret bidra med i fredssamtalen?

– Hittills har ju diskussionerna handlat mycket om humanitära frågor: nödvändigheten att öppna flytplatser och hamnar för att få in livsmedelshjälp, behovet av vapenvila och utväxling av fångar så att familjer kan återförenas. Vi kan ge vittnesmål från marken om hur situationen är inne i Jemen, säger Asmahan al-Alas.

– Dessutom är vi oberoende, vi står fria från respektive grupp. Vi är den tredje parten, de som drabbas av kriget och samhällskollapsen, inskjuter Enas Alarashi.