Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kvinnorörelsen i Brasilien stärks efter politikermord

RIO DE JANEIRO. När vänsterpolitikern Marielle Franco mördades i Rio de Janeiro för en månad sedan trodde många att de unga, svarta kvinnorna i kåkstäderna förlorat sin röst. De fick fel. Mordet på Marielle Franco har stärkt kvinnorörelsen som aldrig förr.

Klockan sju på kvällen stannar nöjeskvarteren i stadsdelen Lapa upp. På huvudgatan vaggar ett konstnärligt protesttåg med teatergrupper, dansensambler och rytmsektioner förbi uteserveringarna. Demonstrationen följs av nästan tusen kvinnor och män som skriker slagord till Marielle Francos minne. För drygt en månad sedan avrättades hon, troligtvis av milisen för att hon försvårade deras expansion i Rio.

Bildspecial: Se fler bilder från Brasilien 

– Marielle är inte död. Hon lever, skriker protesttåget och möts av applåder från bargästerna.

Längst fram i protesttåget går 33-åriga Talíria Petrone med knuten näve. Hon är den politiker i grannkommunen Niterói som fick flest röster vid senaste valet, trots att hon representerar de tre saker som det vita machosamhället i Brasilien föraktar mest. Hon är kvinna, svart och feminist.

– Sorgen och smärtan efter mordet på Marielle har stärkt oss. Vi är starkare än någonsin, säger Talíria Petrone, som tillhör PSOL, samma parti som Marielle Franco.

När protesttåget kommer i höjd med polisens högkvarter hejdar sig demonstranterna. En dansgrupp med sju kvinnor fyller skålar med röd färg som föreställer blod, doppar buketter av prästkragar i skålarna och stänker blodet på asfalten framför polishuset. De protesterar mot att många inom poliskåren stödjer milisen som misstänks ligga bakom mordet på den 38-åriga vänsterpolitikern.

Demonstranter tänder ljus till minnet av Marielle Franco, vänsterpolitikern i Rio som mördades i mitten av mars.
Demonstranter tänder ljus till minnet av Marielle Franco, vänsterpolitikern i Rio som mördades i mitten av mars. Foto: Dado Galdieri

– Ni är involverade! Ni är involverade! skriker kvinnorna utan att visa rädsla inför de maskingevärsbeväpnade poliserna.

Milisen i Rio är en maffia som består av före detta poliser, brandmän och yrkeskriminella, som under de senaste tio åren tagit över alla favelor i östra Rio. Milisen sysslar inte med droger utan tjänar sina pengar på att sälja beskydd, el och gas till hushållen i favelorna. En del av inkomsterna satsar milisen på att köpa röster för att få sina medlemmar invalda i kommunfullmäktige.

Marielle Francos parti var ledande i arbetet med att avslöja hur milisen växer sig starkare och starkare i Rio.

Marielle Franco i november 2017, några månader innan hon mördades.
Marielle Franco i november 2017, några månader innan hon mördades. Foto: Dado Galdieri

– Allting tyder på att det var milisen som ligger bakom detta fasansfulla dåd, säger 64-årige Babá de Araújo, som ärvt Marielle Francos mandat i kommunfullmäktige.

Inget annat politikermord i Brasilien har fått mer uppmärksamhet än det på Marielle Franco. Även utanför Brasilien har manifestationer hållits i ett tiotal städer, bland annat i Göteborg, som stärkt landets kvinnorörelse. I favelan Complexo da Maré, där Marielle Franco växte upp och bodde fram tills för två år sedan, har kvinnorna gått samman för att protestera mot den diskriminering som många unga, svarta kvinnor drabbas av.

– Vi hade kunnat bli rädda och dra oss tillbaka, men reaktionen har blivit tvärtom. Många ansluter sig till kampen nu, säger Andreza Jorge.

Andreza Jorge växte upp tillsammans med mördade Marielle Franco
Andreza Jorge växte upp tillsammans med mördade Marielle Franco Foto: Dado Galdieri

Hon växte upp tillsammans med Marielle Franco i Maré, som är en samling favelor i förorten, som uppstod i slutet av 1950-talet när borgmästaren tvingade de fattiga att flytta dit. I dag är favelans 130.000 invånare inklämda mellan två utfartsleder och området kallas ironiskt för Gazaremsan på grund av att dödstalen är minst lika höga som där. Favelorna styrs av tre olika droggäng som strider mot polisen.

– Det har faktiskt varit ovanligt lugnt här nu. Sedan mordet har polisen lämnat gängen i fred, säger Andreza Jorge.

Hon arbetar för organisationen Redes som hjälper ungdomar att hitta en vettig sysselsättning, i stället för att gå med i droggängen. En av favelans största utmaningar är att många tjejer blir gravida som tonåringar. Abort är förbjudet och många tvingas sluta skolan i förtid. Ofta tar inte papporna sitt ansvar och det är upp till tonårsmammorna att själv försörja barnen. 

Utan komplett gymnasieutbildning är det omöjligt att få ett välbetalt jobb och många tvingas hanka sig fram genom att städa, tvätta eller laga mat åt andra. En del tjänar extra på att inreda skönhetssalonger i sina hem där de erbjuder manikyr, klippning och hårfärgning.

– Inkomstmöjligheterna är tyvärr få, säger Andreza Jorge.

Hon har nyligen inlett ett samarbete med en stiftelse som drivs av världens största kosmetik- och hudvårdskoncern, franska L’Oreal. Stiftelsen har erbjudit sig att starta en gratis frisörutbildning åt kvinnorna i Maré. Den första lektionen skedde i förra veckan på kvinnohuset Casa das Mulheres i Maré.

– Vi vet att det inte är särskilt feministiskt att erbjuda frisörkurser, men för många tjejer är det en av få chanser att få ett riktigt jobb, säger kursansvarige Andreza Jorge.

Ett tjugotal tjejer har valts ut till kursen och alla som fullföljer den får ett diplom av L’Oreal som gör att de kan ta anställning på vilken etablerad skönhetssalong som helst i Brasilien.

– För mig är detta en superchans, säger 38-åriga Cristine Alves.

Hon blev gravid tidigt och har trots sin unga ålder redan tre barnbarn. I sitt hem har hon monterat upp en frisersalong som tidigare specialiserat sig på att fläta afrohår.

– Nu lär jag mig alla sorters hår. Denna kurs kommer att göra mig komplett, säger fembarnsmamman.

Kursen kallas Beleza por um futuro (Skönhet för en framtid) och kommer att pågå varje dag i tre månader.

– Med ett diplom härifrån kan jag till och med få ett jobb utomlands, säger hon.

En av hennes kursare är 34-åriga Janaina Barroso som tidigare mest sysslat med manikyr. Efter kursen kommer hon även att kunna klippa.

– Kursen passar mig perfekt. Jag kan jobba hemifrån och även ta hand om barnen, säger hon.

Alla kursdeltagarna känner väl till Marielle Francos gärningar och sörjer att en av Rios få kvinnliga politiker inte längre kan göra sin röst hörd. Marielle var den enda svarta kvinnan i kommunfullmäktige, som efter hennes död består av 51 ledamöter, varav fem är kvinnor – alla vita.

Nu finns det ingen som representerar de svarta kvinnorna i Rio, och Marielles parti diskuterar hur de ska göra för att föra hennes arv vidare. Marielles suppleant är den 64-årige veteranpolitikern Babá de Araújo som gjort sig en politisk karriär genom att företräda olika fackförbund.

– Partiet har varit på mig och vill att jag även ska driva hennes frågor. Antagligen kommer jag att ha kvar hennes personal som är väl insatt i dessa frågor, säger han.

Polisen har hittat fingeravtryck på några av de hylsor som hittades vid mordplatsen och håller på att jämföra avtrycken med två lik som påträffades i förra veckan i Rio. Polisen misstänker att det var Marielles mördare som mördats av milisen för att utplåna alla bevis, om i fall att mördarna åkte fast.

– Vem som mördade henne får vi säkert fram snart, men vem som beställde mordet är viktigare att veta, säger politikern Talíria Petrone som av många beskrivs som Marielles arvtagare.

Läs mer: Polisen misstänks ligga bakom mordet på Marielle Franco

Fakta.Marielle Franco

Född: 1979, död 14 mars 2018

Familj: En 19-årig dotter och sambon Mônica som hon lärde känna som ung i Maré.

Yrke: Hon var en av Rios fem politiker som fick flest röster vid kommunvalet 2016 och gillades inte bara av kvinnorna i favelorna. I den vita överklasstadsdelen Jardim Botânico var hon den som fick näst mest röster av alla politiker.

Parti: PSOL, ett vänsterparti som startades av avhoppare från arbetarpartiet PT för 14 år sedan.

Död: Sköts till döds med fyra kulor i huvudet den 14 mars i år när hon var på väg hem från ett politiskt möte. Även chauffören som körde henne dog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.