Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kyrkan ber för världens mest kända ateist

Foto: Beatrice Lundborg

Engelska kyrkan twittrade på fredagen ”Böner för professor Dawkins och hans familj” efter att världens mest kända ateist drabbats av en stroke. Flera har undrat om kyrkan var sarkastisk, men den hävdar att det handlade om genuin omtanke om evolutionsbiologen. 

Evolutionsbiologen Richard Dawkins är en superstjärna i vissa sekulära kretsar. Han har nått stor internationell ryktbarhet och respekt genom en rad böcker, däribland ”Illusionen om Gud”, ”Den själviska genen” och ”Den blinde urmakaren”. 

Läs mer: Vetenskapens Dirty Harry om kärleken till naturen

Förra veckan drabbades han av ett slaganfall och fick ställa in en föreläsningsturné i Australien och Nya Zeeland. Operahuset i Sydney, där Dawkins skulle framträda den 28 februari, uppger i ett uttalande att Richard Dawkins väntas återhämta sig fullt ut eller nästan fullt ut. 

Läs mer: Richard Dawkins. Världens mest kända och hatade ateist

I fredags skrev Engelska kyrkan ett inlägg på Twitter i vilket man uppgav sig be för Dawkins och hans familj. 

Flera undrade om kyrkan gjorde narr av den världsberömde religionskritikerns hälsotillstånd. Kyrkans pressavdelning såg sig nödgad att bemöta kritiken som i sociala medier riktades mot kyrkans tweet. 

Många, skriver kyrkan, insåg att tweeten endast var ett uttryck för ren och skär omtanke om en offentlig person som blivit sjuk, medan andra ”antydde att bönen var en attack eller sarkastisk kommentar”. Pressavdelningen noterar också att en nyhetssajt undrade om biskoparna som sköter den anglikanska kyrkans Twitterkonto ”smuttat på sherryn”.

Under de senaste månaderna har Engelska kyrkan twittrat böner. Det skedde bland annat efter terrorattentaten i Paris och inför drottning Elizabeths 90-årsdag den 21 april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.