Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kyrklig ledare varnar för feminismen

Ryska ortodoxa kyrkans patriark Kirill tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.
Ryska ortodoxa kyrkans patriark Kirill tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin. Foto: AP

Ledaren för den mäktiga ryska ortodoxa kyrkan varnar nu kvinnor i landet för feminismen som han menar kan skapa en ”illusion av frihet” när kvinnorna istället borde rikta sitt fokus mot barn och man.

Uttalandet från patriarken Kirill förmedlades av den ryska nyhetsbyrån Interfax på tisdagskvällen. Och den ryska ortodoxa kyrkan är en maktfaktor att räkna med då tre av fyra ryssar bekänner sig till den och patriarken själv har nära band med landets president Vladimir Putin, skriver Reuters.

"Jag uppfattar detta fenomen, som kallas för feminism, som mycket farligt eftersom feministiska organisationer förkunnar en pseudo-frihet för kvinnor som i första hand ska utövas utanför äktenskapet och utanför familjen", sa Kirill enligt nyhetsbyrån.

Uttalandet kom i amband med ett möte med en ortodox kvinnogrupp.

Kirill, som tillsammans med Putin kritiserade punkgruppen Pussy Riot förra året, var också tydlig när han skilde på de roller som han ansåg att män respektive kvinnor borde ikläda sig. Och hur han såg hela Ryssland hotat om kvinnorna skulle få för mycket att säga till om:

"Männen riktar sin blick utåt, han ska arbeta, tjäna pengar. Detta medan kvinnor alltid är fokuserade mot sina barn, sitt hem. Om denna för en kvinna mycket viktiga roll förstörs, då förstörs som en konsekvens av detta allt annat – familjen, och om du så vill, hemlandet."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.