Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kysskupp-pa-selfie-med-lega-nord-ledaren/

Världen

Kysskupp på selfie med Lega Nord-ledaren

Matteo Salvini under ett besök i Ungern tidigare i maj. Foto: ATTILA KISBENEDEK

Gaia Parisi och Matilde Rizzo stod i kö för att ta en selfie tillsammans Lega Nord-ledaren Matteo Salvini. Men det visade sig vara en fälla.

– Vi hade ett viktigt budskap, säger 19-åringarna om kuppen som nu har spridits över världen.

Rätta artikel

Förra veckan höll Italiens inrikesminister Matteo Salvini, tillika partiledare för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, ett tal under ett partiarrangemang i staden Caltinissetta på Sardinien. 

Besökare fick ta bilder med partiledaren och 19-åriga vännerna Gaia Parisi and Matilde Rizzo, som är från staden, ställde sig i kö. 

När Salvini log in mot kameran började Gaia Parisi and Matilde Rizzo istället att kyssas.

Gaia Parisi och Matilde Rizzo har förklarat hur de fick idén till selfie-kuppen efter ministerns deltagande på en mässa i Verona i mars. Mässan, som heter ”World Congress of Families” och som arrangeras av en kristen amerikansk grupp, har ett homofobiskt budskap. Mässan har lett till stora protester i Italien och Salvini har bland annat sagt att hans regering ska ”försvara barns rätt att ha en mamma och en pappa”. 

19-åringarna säger att de vill att kyssen ska vara påminnelse om allas lika rättigheter och en uppmuntran att alltid protestera mot orättvisor och diskriminering.

– Vi hade ett viktigt budskap att dela, skriver de till amerikanska sajten BuzzFeed. 

Efter kyssen ska kvinnorna ha blivit bortförda av säkerhetspersonal. De har berättat att Salvini önskade dem lycka till och att ”de skulle få söner”, genom uttrycket ”Auguri e figli maschi”.

De delade sedan bilden på Instagram och har nu fått stor uppmärksamhet för sin selfie-kupp. Matteo Salvini, som själv är en stor profil på sociala medier, delade också bilden med orden: ”Lycka till, fred och godhet, systrar”. Samt: en kyss-emoji. När bland annat CNN sökte Salvini för en kommentar uppgav hans stab att han inte hade något att tillägga.