Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/labour-och-tories-backar-i-brittiska-lokalval/

Världen

Labour och Tories backar i brittiska lokalval

Vallokal i Codsall, nordvästra England. Foto: Paul Ellis/AFP

Väljarnas dom är väntat tuff mot Storbritanniens ledande partier efter det senaste halvårets brexitkaos.

Både Konservativa partiet och Labour tappar stort i gårdagens lokalval.

Rätta artikel

Fredagsmorgonens regniga grådask över den forna järnvägsknuten Peterborough är talande för situationen. Det här är ”Brexitland”, där över 60 procent av väljarna röstade för ett utträde ur EU i folkomröstningen 2016.

Missnöjet är stort med att regeringen och parlamentet i London ännu inte kunnat uppfylla utträdet.

– Vi borde ha lämnat vid det här laget, säger konservative lokalpolitikern Shamraiz Ali – trots att han själv tillhörde dem som kampanjade för ett fortsatt EU-medlemskap.

Det nationella missnöjet får nu också lokala konsekvenser. Konservativa partiet tappade tre mandat i kommunfullmäktigevalet i torsdags och har nu inte längre egen majoritet.

Här uppe brukar det ”i normala fall” innebära att Labour i stället tar över. Men även ärkerivalen gör nu ett svagt val och vinner bara ett nytt mandat. Det skapar ett högst oklart läge, där majoriteten kommer att avgöras av småpartier och oberoende.

Liknande effekter går att hitta i kommun efter kommun runt om i landet. Vid 10-tiden på fredagen, svensk tid, konstaterade nyhetsbyrån PA att Tories vunnit två nya kommuner, men tappat 19. Labour har vunnit en, men tappat tre. Båda partier går därmed till och med sämre än väntat – trots att man redan på förhand antogs få uppleva en tuff valdag.

– Vi visste att väljarna var missnöjda med det sätt som Konservativa partiet har hanterat Brexit på, men det verkar som om de också är missnöjda med Labours agerande. Väljarna har satt pestmärken på båda husen, säger valexperten John Curtice enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kritiken och kraven på förändringar är redan stark. Från båda partierna hörs röster som betonar vikten av att nu verkligen få de interna brexitsamtalen i mål.

– Det här är en svår tid för vårt parti och de här valresultaten är ett symptom på det. Det finns ett enkelt budskap från gårdagens val, till både oss och Labourpartiet: se till att leverera brexit, säger premiärminister Theresa May i ett tal i Wales.

”Så här långt är budskapet från lokalvalet: Se till att ordna brexit. Budskapet är nu mottaget”, skriver i sin tur Labours finanspolitiske talesman John McDonnell på Twitter.

De mest brexitvilliga manar återigen premiärminister Theresa May att avgå.

– Vi behöver förändring. Vi kan inte fortsätta så här. Vi behöver ett ledarbyte och det kanske är nu som det är dags, säger konservativa parlamentsledamoten och ex-ministern Priti Patel till BBC.

Valets vinnare är i stället Liberaldemokraterna och De gröna, som på fredagseftermiddagen tillsammans vunnit över 400 nya fullmäktigemandat.

För De gröna kan lokalvalen bli partiets bästa någonsin, med en total väljarandel på upp mot 11 procent. Liberaldemokraterna tycks i sin tur ha återhämtat sig från de senaste årens kraftiga tillbakagång och kan göra sitt bästa val sedan 2003.

– Det är en fantastisk morgon. Liberaldemokraterna är tillbaka. Jag tror att väljarna desperat har sökt efter ett starkt alternativ till de konservativa och Labour som har gjort en sådan röra av allt under de senaste åren, säger parlamentsledamoten Ed Davey till BBC.

De sista resultaten i valet väntas inte bli klara förrän på fredagskvällen.