Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/labourpolitiker-sparkas-delade-antisemitiskt-inlagg/

Världen

Labourpolitiker sparkas – delade antisemitiskt inlägg

Rebecca Long-Bailey.
Rebecca Long-Bailey. Foto: Oli Scarff/AFP

Den nyvalde ledaren för brittiska Labour Keir Starmer har sparkat en toppolitiker inom partiets vänsterflygel efter att hon på Twitter delat ett inlägg som innehöll en ”antisemitisk konspirationsteori”.

Det är Labours utbildningspolitiska talesperson Rebecca Long-Bailey som tvingas lämna sin post i partiet. Detta efter att hon delat en intervju med en skådespelerska som hävdar att de amerikanska poliser som förra månaden ingrep så brutalt mot den svarte mannen George Floyd att han miste livet, hade tränats av den israeliska underrättelsetjänsten.

Long-Bailey var en av dem som tidigare i år konkurrerade med Starmer om partiledarposten. Hon var också nära lierad med den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn.

Men trots att Long-Bailey bedyrade att hon inte instämde i allt som stod i den artikel hon delat på Twitter fick hon på torsdagen lämna sin post.

– Som Labourledare har Keir varit tydlig med att det är högsta prioritet att återvinna förtroendet hos den judiska gruppen. Antisemitism tar sig många olika uttryck och det är viktigt att vi är vaksamma mot den, förklarade en talesperson för Keir Starmer efter beskedet.

Sedan 2016 har anklagelser duggat tätt mot Labour för flathet mot antisemitism inom partiet. Men den dåvarande partiledningen tillbakavisade i stort sett anklagelserna – något som bland annat ledde till att nio framstående medlemmar lämnade partiet i februari 2019.

Torsdagens besked hyllades av Gideon Falter, som företräder en grupp som verkar mot antisemitism, och han kallade Starmers agerande för ”snabbt och resolut”.

Men personer inom Labours vänsterflygel är missnöjda. Exempelvis kallar Jon Lansman, som var en av Corbyns allra närmaste medarbetare, beskedet om att Rebecca Long-Bailey tvingats lämna sin post för ”en hänsynslös överreaktion”.

Ämnen i artikeln

Labour
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt