Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läckta namnlistan rena guldgruvan i kampen mot IS

London. Flera av världens säkerhetstjänster jublar över stulna handlingar med namn på 22 000 personer som anslutit sig till terrororganisationen IS.

I Storbritannien har tv-kanalen Sky via en avhoppare från Islamiska staten fått ett usb-minne som verkar komma från gruppens personalavdelning och innehåller ansökningshandlingar från personer som vill slåss för IS. Handlingarna är formulär med 23 frågor om bland annat ålder, medborgarskap, utbildning och annat allmänt.

Där finns också specifika frågor om blodgrupp, hur personen tagit sig till IS-områden, vem som inspirerat och bekostat resan, tidigare stridserfarenheter samt telefonnummer till anhöriga. De som har fyllt i ansökningarna har även svarat på vilken insats de vill göra för IS, till exempel bli soldat eller självmordsbombare.

– Det här är som ett Wikileaks för IS. Det är rena guldgruvan med extremt värdefull information som ger oss nycklarna till att spåra dessa personer, säger Chip Chapman, tidigare chef för brittiska antiterrorenheten på försvarsdepartementet.

Stämmer informationen blir det lättare att ta reda på vilka personer som radikaliserar och rekryterar folk till IS liksom att kartlägga resvägar. Dessutom kan det bidra till att åtala dem som återvänt från områden som IS kontrollerar.

Enligt Sky kommer personerna från 51 olika länder, de flesta från arabvärlden.

– Men även från Storbritannien, USA, Kanada och Europa, säger korrespondenten Stuart Ramsey.

Därmed kan man anta att även svenska medborgare finns med. Svenska säkerhetstjänsten vill inte bekräfta för TT om så är fallet. Inrikesminister Anders Ygeman konstaterar att listan är viktig.

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den, säger han till TT.

Ansökningshandlingarna är några år gamla, från slutet av 2013 och början av 2014, när IS var i uppbyggnadsstadiet. Sky har funnit namn på britter där det sedan tidigare är känt att de har kopplingar till terrororganisationen. I Tyskland har Süddeutsche Zeitung påträffat namn på misstänkta terrorister där rättegångar just nu pågår.

Tyska myndigheter utgår från att innehållet är äkta. Ett uttalande från inrikesministeriet fastlår att handlingarna ger ”stor möjlighet att identifiera tyskar som deltar i IS terrorverksamhet”.

Brittiska säkerhetstjänsten har inte offentliggjort om den har materialet, men Sky säger att man har lämnat över det.

Tv-kanalen uppger att man fått handlingarna i Turkiet från en person som kallar sig Abu Hamed. Han var soldat i Fria syriska armén, gick över till IS, men hoppade av sedan han blivit besviken på organisationen. Enligt Abu Hamed följer IS inte längre islam utan domineras av tidigare soldater knutna till Iraks förra diktator Saddam Hussein och hans Baath-parti. Usb-minnet ska han ha tagit från chefen för IS interna säkerhetstjänst.

IS-avhopparen säger också till Sky att terrorgruppen är på väg att överge sitt högkvarter i Raqqa och flytta närmare Irak.

De militära insatserna pressar IS. Enligt amerikanska uppgifter från februari bedömdes mellan 19 000 och 25 000 utlänningar strida för IS, som mest antogs 35 000 utlänningar ingå i terrorgruppen.

Fakta.

När amerikanska styrkor 2007 gjorde en räd i den irakiska staden Sinjar hittade de dokument över drygt 600 personer som anslutit sig till al-Qaida.

Dokumenten var en form av ansökningshandlingar och via dem kunde USA:s säkerhetstjänst bättre förstå organisationen och spåra varifrån terroristerna kom. Den upptäckte bland annat att ovanligt många från Libyen hade anslutit sig.

Förutom striderna i Syrien och Irak har Islamiska staten tagit på sig nedskjutningen av ett ryskt passagerarplan i Sinaiöknen i oktober förra året som dödade 224 personer samt attackerna i Paris den 13 november där 130 dog och över 300 skadades.

Källa: Newsweek

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.