Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lackta-uppgifter-tyder-pa-tortyr-av-politiska-fangar-i-saudiarabien/

Världen

Läckta uppgifter tyder på tortyr av politiska fångar i Saudiarabien

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiska fångar i Saudiarabien lider av undernäring, skärsår, blåmärken och brännskador, enligt hemligstämplade patientjournaler som The Guardian har tagit del av.

Detta kan vara det första dokumenterade bevisen för anklagelser om tortyr, trots regimens nekande.

Rätta artikel

Enligt uppgifter till The Guardian ska dessa journaler överlämnas till Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz, tillsammans med rekommendationer om en möjlig ursäkt till alla fångar. Eller åtminstone tidig frigivning för dem som lider av allvarliga hälsoproblem. Vissa rådgivare vill att samtliga fängslade under 2017 ska släppas.

Det sägs vara en del av en intern utredning som beställts beställts av kungen. Enligt en källa till The Guardian godkände kungen undersökningar på upp till 60 fångar, många av dem kvinnor, och att kungahuset skulle ta del av rapporten.

Med bakgrund av mordet på journalisten Jamal Khashoggi ska kungen enligt The Guardians uppgifter beordrat en utvärdering av beslutet om att frihetsberöva 200 personer i ett tillslag som beordrats av hans arvinge kronprins Mohammed bin Salman.

I utdrag från de hemligstämplade journalerna, som The Guardian publicerat, framgår det att fångarna lider av bland annat undernäring, skärsår, blåmärken och brännskador:

”Patienten lider av svåra brännskador över hela kroppen. Gamla sår har inte läkt ut fullt på grund av medicinsk försumlighet.”

”Patienten kan inte röra sig alls på grund av sår på båda benen och svår svaghet i kroppen på grund av undernäring och vätskebrist.”

I nästan alla fall krävde rapporterna enligt The Guardian att fångarna omedelbart skulle förflyttas från isoleringscellen för medicinsk vård.

The Guardian sökte en kommentar från Saudiarabiska regeringen för över en vecka sedan. Trots upprepade försök har en talesperson inte velat diskutera saken. Dokumentens äkthet har inte bestridits, enligt Guardian.

Dessutom skriver tidningen att de har kunnat verifiera äktheten och innehållet i en av undersökningarna. Vissa uppgifter ur de läckta journalerna har bekräftats av människorättsorganisationer och en anonym människorättsaktivist.

Den saudiska regeringen frigav nyligen tre kvinnor som stod inför rättegång och har inte återkommit till The Guardian som bett dem kommentera detta.

Individernas tillstånd som beskrivs i dokumenten som The Guardian har tagit del av överensstämmer med de rapporter innehållandes anklagelser om tortyr som har förekommit. The Guardian har dock inte kunnat bekräfta detaljerna.

Tidigare har den saudiska regimen bland annat anklagats för att piska och  elchocka tillfångatagna kvinnorättsaktivister.

En talesperson för Human Rights Watch säger till The Guardian att uppgifterna till tidningen ”verkar bekräfta vad de har sagt under månaders tid”.