Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lag-immunitet-i-danmark-bara-1-procent-uppskattas-ha-antikroppar/

VÄRLDEN

Låg immunitet i Danmark – bara 1 procent uppskattas ha antikroppar

Antikroppstester tyder på att Danmark kan vara sårbart för en andra våg av nya coronaviruset. Bilden visar huvudstaden Köpenhamn,
Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark har haft stränga restriktioner på grund av coronapandemin i över två månader. När landet nu lättar på reglerna kommer preliminära uppgifter om att bara omkring en procent av befolkningen har utvecklat antikroppar.

Den 18 mars meddelade danska myndigheter att folksamlingar inte fick bestå av fler än tio personer, att offentliga lokaler skulle hålla stängt, gränserna och skolorna stängdes.  Från och med denna vecka har man inlett sin så kallade ”fas 2”, med generella lättnader sånär som på inreseförbudet.

Samtidigt meddelar nu Statens Serum Institut (SSI) sina första resultat från provtagningar av hur många i befolkningen som utvecklat antikroppar. 2.600 vuxna danskar hade slumpvis valts ut och 1.071 ställde upp på att låta sitt blod analyseras för att upptäcka antikroppar.

Det visar sig att bara tolv av de testade personerna fick tillbaka positiva resultat. Enligt SSI innebär detta att bara 1,1 procent skulle ha utvecklat någon eventuell form av immunitet mot covid-19 – mer specifikt någonstans mellan 0,5 och 1,8 procent – men resultaten ska ses med viss försiktighet.

– Dels handlar det bara om resultat från den första delen av den successiva utrullningen av studien. Den pågår ännu och det kommer fler resultat under de kommande veckorna, säger SSI:s projektledare Steen Ethelberg till DR.

– Dels har det bara varit möjligt att genomföra antikroppstester på vuxna och i de fem tält som finns i Köpenhamn, Aarhus, Aalborg, Næstved och Odense. Med hänsyn till reseavståndet har bara personer boende i dessa eller angränsande kommuner bjudits in vilket innebär att siffrorna bara säger något om seroprevalensen i dessa kommuner.

Skulle siffrorna vara likadana för hela Danmark innebär det att landet saknar kollektiv motståndskraft. Infektionsmedicinska experten Jens Lundgren på Rigshospitalet säger till DR att det skulle krävas omkring 60 procent med antikroppar för att uppnå flockimmunitet.

Detta till trots enades folketingspartiernas ledare på onsdagen att museer, teatrar, biografer och andra kulturinstitutioner kan öppna – tidigare besked var att det skulle kunna ske först den 8 juni. Inreseförbudet kommer att mildras på måndag och på onsdag kan gymnasister återvända till skolan

Svenska Folkhälsomyndigheten presenterade på onsdagen sina första resultat som visar att 7,3 procent av personerna som testats i Stockholm hade antikroppar samt att i Skåne och Västra Götaland var siffran 4,2 respektive 3,7 procent.

Proven togs för några veckor sedan och uppskattas motsvara omkring 20 procent i dag, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Läs mer:

Klarar sig Italien utan turistströmmarna?

Brasilien banar väg för omstritt malarialäkemedel: ”Vi befinner oss i krig”

FN: Den mänskliga utvecklingen riskerar att gå tillbaka under coronapandemin