Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lag tvingar barn besöka sina gamla föräldrar

En ny lag i Kina tvingar vuxna barn att besöka sina åldrande föräldrar – annars kan de få böter. Befolkningsökningen av andelen äldre är ett växande problem i landet, skriver BBC.

Idag är drygt 178 miljoner människor i Kina 60 år eller äldre, enligt officiell statistik. År 2030 räknar man med att antalet har fördubblats.

I takt med att allt fler av Kinas befolkning åldras fylls media med skräckhistorier om hur de behandlas. Ett av de mer extrema fallen handlade om en man som lät sin 100-åriga mor bo i en svinstia, skriver BBC.

Med nya lagen som trädde i kraft den 1 juli i år hoppas myndigheterna att situationen för de äldre ska förbättras. Hur det ska gå till är dock inte solklart.

Äldrelagen säger att vuxna ska bry sig om sina föräldrars ”andliga behov” och ”inte försumma eller snäsa åt äldre personer”. Hur ofta föräldrarna måste besökas framgår inte heller av lagen, men missnöjda föräldrar kan begära medling eller vända sig till domstol.

Trots sin luddiga utformning kan lagen få allvarliga konsekvenser för vuxna barn, varnar jurister. Det är inte omöjligt att omsätta den i praktiken.

– Om det skulle bli ett rättsfall med stöd av denna lag, och ingen lösning nås mellan parterna, så kan domstolen tvinga ett barn att besöka föräldrarna ett visst antal gånger per månad. Bryter personen mot domstolens beslut kan han dömas till böter eller häktas, säger advokaten Zhang Yan Feng till BBC.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Få tror att de kommer att hamna bakom lås och bom, och sociala medier svämmar över av kommentarer som förlöjligar lagen. ”Det är komiskt att man gör det här till en lag, det är som att kräva att par ska ha ett harmoniskt sexliv efter äktenskapet.”, skriver en av kritikerna på Twitter.

Andra anser att det är Kinas ettbarnspolitik som ligger bakom, och att regeringen borde ha tänkt på problemet som det medför när de införde systemet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.