Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lagerfeld kritiseras efter utspel om Förintelsen

Designern Karl Lagerfeld.
Designern Karl Lagerfeld. Foto: AFP

Klädskaparen Karl Lagerfeld har råkat i blåsväder efter kontroversiella uttalanden om Tysklands flyktingpolitik. I en tv-intervju använder han Förintelsen för att kritisera förbundskansler Angela Merkel.

– Man kan inte, även om det många årtionden mellan, först döda miljontals judar och sedan ersätta dem med miljontals av judarnas värsta fiender, säger Karl Lagerfeld , i en tv-intervju i den kanalen C8 och som refereras av The Guardian.

– Jag känner en person i Tyskland som tog emot en ung syrisk flykting, som efter bara fyra dagar sade ”Det största som Tyskland uppfann var Förintelsen”, säger Lagerfeld som är chefsdesigner på det franska modehuset Chanel.

Franska medier skriver att hundratals rasande tittare kontaktade tv-kanalen efter programmet, som sändes i lördags kväll.

Lagerfeld, som föddes i Hamburg ungefär samtidigt som Adolf Hitler tog makten i Tyskland har flera gånger tidigare kritiserat Angela Merkel för att Tyskland tog emot mer än miljon flyktingar hösten 2015.

– Merkel hade redan flera miljoner invandrare som är väl integrerade och som arbetar. Hon hade inget behov av att ta emot ytterligare en miljon för att förbättra sin image som elak styvmor efter den ekonomiska krisen i Grekland, sa Lagerfeld.

Lördagens tv-program har anmälts till den franska televisionens granskningsnämd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.