Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läget i Bahrain förvärras

Situationen i Bahrain har skärpts efter utländska truppers intåg, med två rapporterade dödsfall och hundratals skadade. Undantagstillstånd har införts och anklagelserna haglar mellan det sunnistyrda kungadömet och shiamuslimska Iran.

Över 200 människor ska ha skadats i sammandrabbningar, uppgav sjukhuskällor på tisdagen. Samtidigt kom rapporter om två dödsfall, de första i våldsamheterna sedan i februari. En medlem ur en säkerhetsstyrka ska med avsikt ha blivit överkörd av demonstranter i bil i landets södra del, och en demonstrant uppges ha dött av huvudskador efter sammandrabbningar i Sitra i syd.

Enligt inrikesministeriet öppnade också "grupper av vandaler" eld med automatvapen mot poliser söder om huvudstaden Manama. Polisen ska ha börjat öppna upp vägar som blockeras av demonstranter i syd.

Däremot hade inget beslut fattats om den så kallade Pärlrondellen i Manama, centrum för protesterna och utgångspunkt för många av omkring 5 000 demonstranter som på tisdagen marscherade mot den saudiska ambassaden i protest mot intåget av utländska trupper. Sedan i söndags har 1 000 soldater från Saudiarabien och 500 poliser från Förenade arabemiraten anlänt.

Kung Hamad bin Isa al-Khalifa utfärdade med omedelbar verkan undantagstillstånd i minst tre månader.

Regimen har anklagat Iran för att stödja oppositionen i Bahrain där shiiter är i majoritet, och får stöd av vissa analytiker. Truppintåget ses som ett tecken på saudisk oro över utvecklingen i Bahrain, högkvarter för USA:s femte flotta.

USA uppmanade Bahrain att finna en "politisk lösning", samtidigt som Iran kom med skarp kritik:

- Närvaron av utländska styrkor kan aldrig accepteras och kommer att göra situationen mer komplicerad och svår, sade iranska utrikesdepartementets talesman.

Bahrain svarade med att anklaga Teheran för att blanda sig i dess inre angelägenheter och drog in sitt sändebud.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.