Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Laget som ska rädda Italien är utan folkvalda

Italiens nye premiärminister Mario Monti har på två dagar fått ihop republikens 63:e regering. Det blev en liten regering, endast 17 ministrar och ingen av dem folkvald.
Italiens nye premiärminister Mario Monti har på två dagar fått ihop republikens 63:e regering. Det blev en liten regering, endast 17 ministrar och ingen av dem folkvald. Foto: Gregori Borgia / AP
Den djupnande ekonomiska krisen gjorde det möjligt för professor Mario Monti att bilda Italiens nya regering på två dagar. Det är en regering helt utan folkvalda politiker.

Den italienska republikens 63:e regering är inte stor, utan består av 17 ministrar, vilket är sex färre än vad Berlusconis regering hade. Mario Monti tar själv hand om alla ekonomifrågor. Monti med ett förflutet som EU-kommissionär och ekonomiprofessor, såväl i Italien som på amerikanska Yale, skall förhoppningsvis lugna finansmarknaderna och den italienska börsen som åkt berg och dal-bana de senaste dagarna.

– Jag är mycket nöjd. Detta är verkligen en regering som kan rädda Italien, säger det kristdemokratiska partiet UDC:s partisekreterare Lorenzo Cesa.

Att Monti avser att prioritera ekonomin syns också på att han för posten som industriminister med ansvar för ekonomisk tillväxt valt finansmannen Corrado Passera, som för närvarande är vd för en av Italiens stora banker.

Bland de 34 partier och grupper som Monti tagit emot under två dagars konsultationer, finns även representanter för landets ledande ungdoms- och kvinnoförbund. Montis regering har inte fler kvinnor än Berlusconis, men denna gång är dessa ministerposter tunga med ansvar för polis och rätts­väsende.

Trots att alla Italiens partier sagt ja till denna regering, utom det före detta regeringspartiet Lega nord som lovar en frän opposition, så förefaller det inte ha varit lätt för professor Monti att sy ihop ministerlistan. Stötestenen var om två tre folkvalda politiker skulle ingå för att förankra regeringen i parlamentet.

Monti lär ha velat det, men Väns­terpartiet demokraterna kunde omöjligt tänka sig att rösta för en regering, där till exempel Berlusconis kabinettssekretare Gianni Letta skulle göra comeback.

Utan dessa politiker, är regeringen tillräckligt stark för att klara sig fram till 2013, då mandatperioden går ut? löd en fråga på den korta presskonferens som följde efter att ministerlistan presenterats.

– Det beror enbart på regeringens förmåga att agera, förklara och motivera sina beslut för parlamentet och medborgarna, löd svaret, karaktäristiskt för Montis sobra konkreta stil.

Monti gav inte heller några besked om han tänker ändra landets pensioner eller införa förmögenhetsskatt. Tidigare har han sagt att det som väntar hans landsmän är inte ”blod och tårar, men stora ekonomiska uppoffringar”.

Krismedvetandet har växt den senaste veckan i Italien. Enligt opinionsinstitutet Ipsos så är hela 93 procent av italienarna införstådda med att dessa uppoffringar är nödvändiga.

På eftermiddagen skedde maktskiftet i presidentpalatsets festsal. Berlusconis regering, som kvarstått som expeditionsministär lämnade över till Mario Monti och hans ministrar som togs emot av presidenten Giorgio Napolitano.

I dag väntar en förtroende­omröstning i senaten. I morgon, fredag, sker samma procedur i deputeradekammaren innan Italiens nya regering kan blir helt operativ.

Ett praktiskt problem som kvarstår att lösa är var alla ministrar som inte är medlemmar av parlamentet skall sitta under omröstningen. Nu planeras en ommöblering i deputeradekammaren som har 630 platser. Något som är enklare att genomföra än att minska antalet parlamentariker. En besparing som i Italien nu anses oundviklig och därför borde finnas med på Montis prioriteringslista.

Tunga poster

Mario Monti, premiärminister och ekonomiminister, 68 år:

Ekonomiprofessor och även rektor för det ansedda Bocconi-universitet i Milano

EU-kommissionär 1995-2004, då han handlade konkurrensfrågor.

Sober brittisk stil som är raka motsatsen till Berlusconis luxuösa utsvävningar.

Aktiv katolik med oklanderlig vandel gör att Monti står högt i kurs i Vatikanen.

Paola Severino, justitieminister 63 år:

Jurist från Neapel och professor i straffrätt.

Vice rektor för juridikfakulteten på Roms privata LUISS-universitet.

Arbetat på den italienska militärdomstolen, samt föreslagen som vice ordförande för domarkåren högsta organ, men tackade nej 2002.

Corrado Passera, industriminister, 56 år:

Finansman och bankir. Senaste jobb: vd i Italiens största bank Intesa San Paolo i Turin.

Handelsexamen tagen på Bocconi, precis som Mario Monti.

Inledde sin karriär hos på finansmannen Carlo De Benedettis bolag CIR, som haft långvarig tvist med Berlusconi om förlaget Mondadori, där Passera också varit chef.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.