Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lagforslag-laggs-pa-is-i-hongkong/

Världen

Lagförslag läggs på is i Hongkong

00:46. Efter nya gatuprotester i Hongkong skjuter områdets styrande råd den fortsatta behandlingen av ett omstritt lagförslag om utlämningar till Fastlandskina på framtiden.

Efter massiva gatuprotester skjuts den fortsatta behandlingen av ett lagförslag om utlämningar upp i Hongkong, meddelar områdets styrande råd.

Trots det fortsatte demonstranternas slagord höras på stadens gator där det har blossat upp sammandrabbningar med polisen som har använt tårgas, vattenkanoner och gummikulor, uppger nyhetsbyrån AFP.

Lagen som skulle möjliggöra utlämningar av åtalade till Fastlandskina ses som ett brott mot principen om två separata rättssystem. 

Lagförslaget har mötts av kraftiga protester. Den gångna helgen tågade kanske över en miljon människor på gatorna och många företag låter anställda strejka för att sätta press på myndigheterna.

Polisen i Hongkong har använt tårgas mot demonstranterna. Foto: Kin Cheung/AP

Under natten till onsdagen hade åter protesterande folkmassor samlats på gatorna, bland annat runt rådets byggnad. 

– Vi kommer inte att ge oss förrän de skrotar lagen. Carrie Lam har underskattat oss. Vi kommer inte att låta henne komma undan med det här, säger en ung maskerad man till nyhetsbyrån Reuters.  

I den allt mer spända stämningen utanför byggnaden ska polisen både ha använt pepparspray och tårgas mot demonstranter som försökt storma parlamentsbyggnaden, enligt AFP. 

Demonstrationerna fortsätter i Hongkong. Foto: Anthony Wallace/AFP

Det kommer rapporter om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på flera platser. 

Hongkongs styrande råd uppmanar de protesterande som blockerar gatorna runt parlamentet att de måste gå därifrån och lyda lagen, skriver AFP.

– Jag uppmanar medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, sade Matthew Cheung, regeringsföreträdare i Hongkong, i ett videosänt meddelande.

Demonstranter i Hongkong på onsdagen. Foto: Vincent Yu/AP

Hongkongs ledare Carrie Lam har hittills inte visat några tecken på att ge vika inför de massiva protesterna. Men när rådet skulle ta upp förslaget till en andra läsning på onsdagsmorgonen meddelade man plötsligt att ärendet ”flyttas till en senare tidpunkt”, utan att något datum specificeras.

Frilansjournalisten Eric Cheung, som jobbar for den brittiska tidningen The Guardian, var inne i salen vid tidpunkten när förhandlingen i den lagstiftande församlingen skulle starta.

Salen var helt tomt, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/EricCheungwc/status/1138637387716792320

Vad som händer framöver är ovisst. Men den redan hårt pressade Carrie kan räkna med ytterligare motstånd om hon inte drar tillbaka lagförslaget. Den 17 juni har kritiker till lagen hotat med att utlysa en generalstrejk.

Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, tänkt att säkra dess status som ett handelsnav sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

Läs mer: Massprotester mot kritiserad lag

Ämnen i den här artikeln:

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt