Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lagre-dodssiffra-vacker-hopp-har-ar-italiens-plan-for-att-oppna-samhallet-igen/

VÄRLDEN

Lägre dödssiffra väcker hopp – här är Italiens plan för att öppna samhället igen

En kvinna joggar på Piazza Navona i Rom. Myndigheterna hoppas att kunna börja öppna upp landet igen – men det är oklart när.
Foto: Tiziana Fabi/AFP

Italien rapporterar nu den lägsta dödssiffran på över två veckor. Det ger hopp i mörkret för regeringen som har utarbetat en plan för att öppna upp samhället – skyddsmasker, tester och nya sjukhus.

– Vår uppgift är att skapa förhållanden så att vi kan leva med viruset, säger hälsominister Roberto Speranza.

Inget annat land i världen har så många döda i covid-19 som Italien, där över 15.000 personer har avlidit sedan coronautbrottet startade i början av året.

Men på söndagen kom en liten ljusglimt då landet rapporterade den lägsta dödssiffran – 525 fall – under ett dygn sedan den 19 mars. Samtidigt har antalet personer som vårdas på sjukhus eller får intensivvård minskat, uppger BBC.

Förhoppningen är att toppen nu ska vara nådd så att landet kan gå in i en ny fas.

Italiens hälsominister Roberto Speranza har utarbetat en plan för vägen framåt. Tanken är att åtgärderna ska leda till att landet kan lätta på de hårda restriktionerna som trädde i kraft den 9 mars, då landet var först ut i Europa att stänga ned för att minska smittspridningen.

Människors rörelsemönster är i dag starkt begränsade och alla icke nödvändiga ekonomiska aktiviteter har stoppats. Italien brottas – precis som andra länder – med svåra ekonomiska efterverkningar, skriver Reuters.

Hälsominister Roberto Speranza vid ett tal i parlamentet i januari.
Foto: Roberto Monaldo/AP

Roberto Speranza kan i dagsläget inte svara på när Italien kan lätta på restriktionerna som officiellt sträcker sig fram till den 13 april – och väntas bli förlängda. Men hälsoministern säger att han har utformat fem grundregler för fas två, när de väl lättar på restriktionerna.

Den sociala distanseringen kommer att fortsätta, men med utökad användning av skyddsutrustning som masker. Dessutom ska den lokala sjukvården stärkas för att effektivare kunna ta hand om misstänkta covid-19-fall. Testning och kontaktspårning ska utökas, det sistnämnda bland annat genom mobilappar, och en rad sjukhus som bara behandlar coronapatienter ska byggas.

Enligt hälsoministern kan man inte utesluta en ny våg av viruset tills det finns ett vaccin tillgängligt för allmänheten.

– Vi har svåra månader framför oss. Vår uppgift är att skapa förhållanden så att vi kan leva med viruset, åtminstone tills vi har ett vaccin, säger Roberto Speranza till La Repubblica.

Läs mer:

Tvillingarna som coronaträffas på var sin sida gränsen

DN på plats i Sydkorea som masstestar i sin kamp mot coronaviruset

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt