Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Läkare i Indien dödförklarade nyfödd av misstag

Other: Martha Irvine

Två läkare på ett sjukhus i indiska New Delhi dödförklarade en nyfödd bebis av misstag. Läkarna avskedas nu. Föräldrarna upptäckte att barnet levde på väg till begravningen. 

Läkarna på ett sjukhus i den indiska huvudstaden New Delhi konstaterade att pojken inte levde bara några timmar efter att hans tvillingsyster dödfötts. Det rapporterar BBC. 

På väg till begravningen upptäckte föräldrarna att ett av barnen rörde på sig. Den nyfödda pojken fördes direkt till sjukhus där man kunde konstatera att barnet levde. 

Pojken vårdas nu på ett sjukhus för nyfödda i New Delhi. Enligt pojkens läkare Sandeep Gupta är tillståndet kritiskt, skriver CNN. 

Händelsen, som ägde rum på det privata sjukhuset Max Hospital, har skapat stor debatt angående privat sjukvård i Indien. 

En utomstående expertgrupp utreder fallet och utredningen förväntas vara klar under måndagen. De två läkarna har avskedats. Men det innebär inte att det konstaterats att läkarna har begått några fel, man väntar på att utredningen avslutas, meddelar sjukhuset enligt CNN.  

Händelsen är den andra på två månader där ett privatägt sjukhus i Indien utreds för bristfällig vård. När en flicka avled av denguefeber förra månaden anklagade hennes föräldrar sjukhuset för att ha tagit för mycket betalt. 

Båda händelserna har skapat debatt i Indien om kvaliteten på den privata sjukvården, som ofta är dyr. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.