Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lakare-i-pakistan-misstanks-ligga-bakom-spridning-av-hiv/

Världen

Läkare i Pakistan misstänks ligga bakom spridning av hiv

En läkare i Pakistan undersöker en kvinnas hiv-test i distriktet Larkana den 8 maj. Myndigheterna genomför nu omfattande tester för att få koll på spridningen av viruset. Foto: Rizwan Tabassum/AFP

En läkare i Pakistan misstänks ligga bakom en omfattande spridning av hiv. På fredagen stod det klart att över 500 personer i området smittats av viruset och minst 437 av dem barn, rapporterar The Guardian.

Rätta artikel

I slutet av april fick pakistanska myndigheter kännedom om att flera barn smittats med hiv och vid närmare utredning spårades spridningen till en läkare. På fredagen uppgav lokala myndigheter att minst 500 personer smittats av hiv i området.

Läkaren, som själv är smittad av viruset, greps i början av maj och nu utreder polisen hans inblandning i de ökade antalen fall av hiv i distriktet Larkana. Minst tio familjer anklagar läkaren för att ha behandlat deras barn med redan använda sprutor.

– Han säger att han inte gjort något med avsikt. Fyra barn har dött och deras föräldrar anser att läkaren har dödat barnen, säger polisen Sartaj Jhagirani till The Guardian.

Myndigheterna i provinsen Sindh genomför nu omfattande kontroller för att se hur många människor som smittats. En annan läkare, som diagnostiserat ett av de smittade barnen, tror att antalet drabbade kommer att stiga kraftigt.

– De här fallen är bara toppen av ett isberg, säger han till The Guardian.

Läs mer: Läkare i Pakistan gripen – misstänks ha spridit hiv