Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läkare mördade i Afghanistan

Foto: Ahmad Massoud / AP Photo
Tio personer i ett ambulerande vårdlag, varav åtta utländska medborgare, har mördats kallblodigt i nordöstra Afghanistan. Talibanerna har tagit på sig morden och hävdat att gruppen bestod av ”kristna missionärer”.

Liken hittades i tät skog i provinsen Badakhshan. Kropparna var svårt skottskadade. Polischefen i provinsen sade på lördagen att gruppen hade ställts upp på rad och skjutits ihjäl.

Det var inte fastslaget när morden utförts. De döda hittades i de svårtillgängliga trakterna i fredags.

Läkarna tillhörde hjälporganisationen International Assistance Mission (IAM), som bekräftade att bland de mördade fanns sex läkare från USA, en från Tyskland och en från Storbritannien. Fem — samtliga från USA — var män, medan tre av offren var kvinnor, meddelar organisationens lokale chef Dirk Frans.

Läkargruppen ska bland annat ha utfört ögonvård i Afghanistan. Gruppen var på resa i Badakhshan och grannprovinsen Nuristan, utan vapen och utan säkerhetseskort, och hade befunnit sig ett par dagar i skogstrakterna.

– Där attackerades de av beväpnade personer som radade upp dem och sköt dem. Deras pengar och tillhörigheter stals, sade polischefen Aqa Noor Kintoz.

Talibanerna uppgav på lördagen att de hade dödat en grupp "missionärer":

– I går (fredag) klockan åtta på morgonen stötte en av våra patruller på en grupp utlänningar. De var kristna missionärer och vi dödade dem alla, sade Zabihullah Mujahed som är talesperson för talibanerna.

– De bar med sig biblar på dari, ett satellitnavigeringssystem och kartor, sade talesmannen som uppgav att de dödats när de försökt fly.

Uppgiften om att vårdlaget transporterade biblar förnekas av IAM.

Två afghaner ska ha överlevt överfallet. En, som enligt vittnesmål till polisen kallas för Saifullah, sade att han hade skonats sedan han reciterat verser ur Koranen.

Provinsen Badakhshan, där morden utfördes, ligger nära gränsen till Tadzjikistan och Pakistan. Tidigare har relativt lugn rått i provinsen och talibanerna har inte haft något starkt fäste i regionen. Men den senaste tiden har oroligheterna ökat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.