Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läkare och pappa dömda för könsstympning

En läkare i Egypten har dömts för att ha utfört kvinnokönsstympning, FGM, på en 13-årig flicka som avled efter operationen. Domen är den första i sitt slag och kan i bästa fall påskynda avvecklingen av den utbredda traditionen.

Beskedet välkomnas av människorättsgrupper som hoppas att domen ska avskräcka fler läkare från att utföra det kirurgiska övergreppet. ”En monumental seger för flickor och kvinnor i Egypten”, kommenterar Equality Now som engagerat sig i fallet.

Läkaren i fråga, Raslan Fadl, ska ha utfört ingreppet på 13-åriga Sohair al-Bata’a på hennes pappas begäran. Flickan dog efter operationen.

– [Egypten] har visat att man kommer att tillämpa sina lagar och vi hoppas att det här är första steget mot ett slut på denna extrema form av våld mot kvinnor en gång för alla, säger Equality Nows talesperson Suad Abu-Dayyeh till BBC.

Både pappan och läkaren friades i den första instansen, men domen överklagades med framgång. På måndagen meddelade domstolen att läkaren får två års fängelse för dråp och tre månader för FGM, för vilket också pappan fick en villkorlig dom.

Drygt 9 av 10 egyptiska flickor får sina könsorgan stympade på något sätt – bara Somalia har sämre statistik. Förekomsten minskar mycket sakta och avvecklingen har inte skyndats på nämnvärt av att det blev totalförbjudet i Egypten 2007. Inte heller av att i princip samtliga muslimska grupper i landet tagit avstånd från FGM. Traditionen är vanlig i såväl kristna som muslimska grupper i västra, centrala och östra Afrika.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.