Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läkare offer för striderna i Kairo

Tre av de läkare som arbetat frivilligt med att vårda skott- och gasskadade demonstranter vid Tahrirtorget i Kairo har själva dött till följd av våldet.

– De hade precis gått ut läkarutbildningen, säger Tareq Salem, en av läkarna som fortfarande befinner sig på torget till nyhetsbyrån Reuters på onsdagen.

Minst en gång om dagen slår en granat med en starkt stickande och farlig gas ner i det tillfälliga sjukhuset som mest består av filtar och ett antal staplar med donerade mediciner.

– Välkommen till helvetet, säger en av läkarna till Reuters reporter.

Två till tre skadade förs in till tältet varje minut, de allra flesta med stora svårigheter att andas, andra skadade av gummikulor eller skarpa skott. Fyra dog under onsdagen, två av skott och de andra två av gas. Och det är gasen som oroar läkarna mest.

Flera av de hylsor som granaten funnits i saknar märkning och misstankar om att det rör sig om så kallad CS-gas, och inte vanlig tårgas, är stor. Några av hylsorna visar ett bäst före-datum från 2001. Hur detta har påverkat innehållet vet läkarna inte.

– Men vi kommer inte att lämna platsen, vi stannar tills det här är över, säger Tareq Salem.

Striderna på Mohamed Mahmoud-gatan fortsatte också sent på onsdagskvällen. Enligt Al-Jazira har dussintals demonstranter skadats under kvällen då polisen brutit vapenvilan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.