Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Läkare utpekad som misstänkt för Salisburyattacken

En av de ryssar som pekats ut som misstänkt för giftattacken i Salisbury tidigare i år är en läkare inom den ryska underrättelsetjänsten GRU. Det skriver en grupp undersökande journalister på måndagen.

Storbritannien pekade tidigare under hösten ut två ryssar som ansvariga för attacken på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. De båda männen presenterades som Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, men åklagaren sade också att de rest till Storbritannien under falska namn.

På måndagen rapporterar Bellingcat, en brittisk sajt för grävande journalistik, att en av männen som pekats ut som misstänkt inte heter Alexander Petrov, utan Alexander Jevgenjevitj Misjkin och är läkare anställd av den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Enligt Bellingcat tog Alexander Misjkin examen från en av Rysslands medicinska militärakademier och han har utbildats till militärläkare inom den ryska flottan.

Mellan 2011 och 2018 ska Misjkin rest intensivt under den identitet som han kopplades till giftattacken med, Alexander Petrov. Han ska bland annat flera gånger besökt Ukraina.

För omkring två veckor sedan publicerade Bellingcat uppgifter om att den andre mannen som pekats ut av Storbritannien, Ruslan Bosjirov, i själva verket heter Anatolij Tjepiga och är överste inom GRU.

Ryssland har hela tiden bestämt nekat till anklagelserna om att landet skulle vara inblandat i förgiftningen av Sergej och Julia Skripal. Landets president Vladimir Putin har personligen gått i god för att de båda männen som pekats ut som skyldiga är vanliga civila medborgare. 

De båda har också framträtt i rysk tv och tillbakavisat alla uppgifter om att de skulle vara agenter. I stället har de hävdat att de är affärsmän och att de besökte Storbritannien som turister.

Läs mer: Ryss som misstänks för giftattack pekas ut som GRU-agent

Läs mer: Putin kallar Skripal för ”fjant”

Fakta.Giftattacken i Salisbury

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.