Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lakarutbildning-riggade-prov-for-att-stanga-ute-kvinnor-ber-nu-om-ursakt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Läkarutbildning riggade prov för att stänga ute kvinnor – ber nu om ursäkt

Den japanska läkarutbildningen sänkte medvetet ett stort antal kvinnors resultat på antagningsproven, för att ge plats till fler manliga studenter. Nu har universitet bett om ursäkt och erbjudit en del av de lurade kvinnorna studieplatser.

Skandalen avslöjades i somras. Tokyos medicinska universitet hade medvetet felrättat antagningsprov för att styra könsfördelningen på skolan, skriver brittiska the Guardian.

Skolan hade även konsekvent höjt manliga studenters betyg för att försäkra sig om att fler män kom in på utbildningen. Den systematiska diskrimineringen ska ha pågått i mer än tio år. 

En utredning kom fram till att fusket för årets antagningsprov gick ut på att sänka alla provdeltagares poäng med 20 procent, för att sedan tilldela alla män 20 extrapoäng, med undantag för dem som redan misslyckats minst fyra gånger. 

Universitet har nu sagt att de kommer erbjuda platser till en del av de kvinnor som diskriminerats. 67 kvinnor som blivit lurade på studieplatser de senast två åren ska kunna påbörja utbildningen i april 2019.

Yukiko Hayashi, som tillträdde som universitets ordförande i september, har bett om ursäkt offentligt.

– Vi kommer genomföra rättvisa antagningsprov och aldrig tillåta en upprepning av den här sortens opassande förfarande. Ingen ska behöva bli diskriminerad på grund av sitt kön, sade hon till the Guardian.

Enligt tidningen avböjde hon att kommentera eventuella följder för de manliga studenter som fått bättre provresultat än de borde. 

För några veckor sedan krävde 24 kvinnor som utsatts för fusket att skolan ska betala skadestånd på 100.000 yen var (knappt 8.000 kronor) samt ersätta dem för provkostnaden och resekostnader.

I vilken utsträckning de kvinnor som nu kommer erbjudas sina rättmätiga platser faktiskt ansluter till universitet är osäkert eftersom många har påbörjat andra utbildningar, skriver the Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.