Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lakemedelsjatte-ska-betala-ytterligare-20-miljoner-dollar-for-opioidepidemin/

Världen

Läkemedelsjätte ska betala ytterligare 20 miljoner dollar för opioidepidemin

En dödlig dos av den syntetiska opioiden Fentanyl visas upp av amerikansk polis. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson har nått en uppgörelse med två regioner i Ohio för att undvika en rättegång om opioidepidemin, enligt New York Times. 

Företaget dömdes i augusti att betala 572 miljoner dollar i Oklahoma, i ett likande fall.

Den uppmärksammade rättegången mot flera läkemedelsföretag inleds 21 oktober och är den första att ta upp frågan om företagens ansvar på federal nivå. Rättsprocessen ses som potentiellt vägledande för över 2.000 likande rättegångar runt om i USA.

Johnson & Johnsons uppgörelse med de två regionerna, Cuyahoga och Summit, innebär att regionernas anspråk dras tillbaka: ”utan krav på erkännande och lösgör företaget från rättegången”, enligt ett uttalande från läkemedelsjätten.

Den ännu pågående amerikanska opioidepidemin har orsakat hundratusentals överdoser och dödsfall. Sjukvård och socialtjänster har översvämmats av krisen, med familjer i ekonomisk kris och bebisar som fötts beroende av läkemedlen.

Johnsson & Johnsson anklagas tillsammans med flera andra företag för att ha dolt riskerna med opioider i smärtstillande läkemedel, för att istället aggressivt marknadsföra dem.

I augusti dömdes företaget till att betala 572 miljoner dollar i delstaten Oklahoma för sin roll i krisen.

Johnson & Johnson säger att man med uppgörelsen velat undvika en resurskrävande rättsprocess medan man ”fortsätter arbeta för meningsfulla framsteg som kan ta itu med landets opioidkris”.

Med uppgörelsen blir Johnson & Johnson det femte läkemedelsföretaget som lyckats nå en förlikning inför den kommande rättegången.

Samtidigt väntar tusentals liknande fall runt om i landet, där företag har anmälts av stater, städer, byar och grupper ur den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Björn af Kleen: Domen öppnar för fler företag inför rätta