Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lämning av fingeravtryck oroar flyktingar

00:48. Mer än 13.000 flyktingar har kommit till de österrikiska gränsstationerna det senaste dygnet.

Så nära och ändå så mycket oro. Vid gränsövergången mellan Ungern och Österrike är det en fråga som gnager – fingeravtrycken. ”Vad händer? Blir vi tillbakaskickade till Ungern”, undrar irakiern Yousif Al-Badran, som blev tvingad av den ungerska polisen att lämna sina fingeravtryck.

Mer än 13.000 flyktingar har kommit till de österrikiska gränsstationerna det senaste dygnet – från Slovenien, med direktbussar från Kroatien och från Ungern.

Vid gränsövergången i österrikiska Heiligenkreuz väntar ett par hundra personer fortfarande på bussarna som ska köra dem in i Österrike, ett par tusen flyktingar har redan passerat övergången.

Att komma till Österrike är ett stort steg mot det mål som de flesta har för ögonen – ”Germany”.

– Jag har en vän i Tyskland, säger Amir Hamza, 18 år, som är från Kabul i Afghanistan.
Amir Hamza får låna vår telefon och ringer Ali i Leipzig. Han skiner upp när Ali svarar och Amir talar om var han befinner sig.

Vi ringer upp Ali lite senare som berättar att han i sin tur ringt upp Amirs föräldrar för att berätta att deras son snart kan vara i Tyskland och att allt är bra med honom.

– De blev väldigt glada. Jag bor i Leipzig sedan två år. Jag går i skolan och är snart färdig med den tionde årskursen. Jag trivs bra här i Leipzig, det är multi-kulti och man får mycket hjälp, säger den 23-årige Ali på flytande tyska.

Gränsövergången är en stor asfalterad plan utanför ett kontorshus. På gräsytorna intill står militärtälten uppställda.

Flera av dem som är här kommer närmast från Budapest där de suttit i förvar ett par dagar.

– Hungary no good, säger Mahmud, 42 år, som befinner sig i ett sällskap från Irak.

De är nio personer som rest från Mosul i norra Irak, däribland hans 66-åriga syster Parshan som har med sig barnbarnen Molin, 7 år, och Muhammed, 4 år.

Mahmud berättar att sällskapet satt i fängsligt förvar i tre dagar och att de tvingades att lämna sina fingeravtryck.

– Går det att komma till Tyskland ändå, undrar Mahmud.

Enligt den så kallade Dublin-överenskommelsen ska man stanna i det land där man registrerats som flykting genom att lämna sina fingeravtryck, de flesta som nu väntar på bussen till Österrike undrar därför oroligt om de riskerar att bli skickade tillbaka till Ungern.

Information är som vanligt en bristvara, även här i Heiligenkreuz där ingen ens tycks veta när det kommer nya bussar och vart de går.

I praktiken verkar dock Dublin-överenskommelsen vara satt ur spel.

I Tyskland är man irriterad på Österrike som skickar flyktingar vidare, Österrike är irriterat på grannländer som Slovenien och Ungern, som i sin tur kritiserar Kroatien hårt för att bussa flyktingar till den ungerska gränsen.

Ungern har varit noga med att kräva fingeravtryck av flyktingarna, syftet tycks dock snarare vara att avskräcka dem för att komma till Ungern över huvud taget.

– Polisen slog mig och sade att om jag inte lämnade mina fingeravtryck skulle de skicka tillbaka mig till Serbien, berättar irakiern Yousif Al-Badran, 30 år, och visar blåmärkena på armen.

Afghanen Asadullah Khalid, 20 år, är en av de få som inte bråttom över gränsen, han väntar på sin brorson Jalil.

– Vi blev gripna nere vid serbiska gränsen och togs till polisstationen i Budapest. Vi hade följt med några som försökte ta sig över gränsen illegalt, berättar han.

På lördagen blev han släppt tillsammans med sina två vänner, brorsonen Jalil blev kvar.

– Nu får vi vänta här ett par dagar och se om han kommer. Jag försökte tala om för polisen att vi hörde ihop, men de bara att jag inte skulle bekymra mig, berättar Asadullah Khalid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.