Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lång natts färd mot fiskekvoter

Other: Cornelius Poppe/TT

Ålfisket får vara kvar i Östersjön, medan torskfisket minskas betydligt mindre än vad EU-kommissionen föreslog på förhand.

– En fullt godtagbar kompromiss, säger ändå landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter segdragna fiskeförhandlingar i Luxemburg.

Att sätta de tio fiskekvoterna i Östersjön tog en hel dag och en hel natt för EU-ländernas fiskeministrar. Först framåt sextiden på tisdagsmorgonen kunde ministrarna och deras personal stappla ut med en överenskommelse på papper.

– Det var olika syn på de här olika kvoterna och bestånden och det gjorde att det blev segslitna förhandlingar, säger landsbygdsminister Bucht efteråt.

Framför allt var det torsken som stöttes och blöttes inne på mötet. Slutresultatet blev en oförändrad kvot i de västra delarna av Östersjön (väster om Bornholm) och en kvot som minskas med åtta procent i de östra delarna.

– Vår bedömning är att det här ändå är tillräckligt för att klara av de här bestånden. Jag tycker att det är en kompromiss som är fullt godtagbar, säger Bucht.

Ursprungsförslaget från EU-kommissionen var att det östra torskfisket skulle minskas med 28 procent. Och även om landsbygdsministern helst bara upprepar att ”kompromissen är godtagbar” kan man ana att han gärna skulle ha velat få ner siffrorna lite till.

– Sverige är ju ett av de länder som har drivit hårdast att få ner kvoterna, men det finns ju länder som velat något helt annat – inte bara roll-over (oförändrad kvot) utan till och med öka kvoterna. Men så här är det i den här typen av förhandlingar. Och Sverige är en av 28 (medlemsstater), säger Bucht.

För laxen innebär tisdagens beslut minskade kvoter med 5 procent i såväl egentliga Östersjön som Finska viken.

EU-kommissionens förslag om ett totalförbud för ålfisket i Östersjön under 2018 gick som väntat inte igenom. Dock heter det att frågan om ålens ställning ska diskuteras vidare senare i höst.

– Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat: ett förbud. Men nu kommer den här frågan upp i december och det finns en gemensam skrivelse från samtliga länder om att man vill ha en diskussion, säger landsbygdsministern.

När är EU moget för ett större ålfiskeförbud? Om fem år?

– Sverige vill ju ha det nu, men mogenheten hos de andra verkar inte finnas i dag i alla fall. Men när det kommer törs jag inte spekulera i, säger Sven-Erik Bucht i Luxemburg.

Fakta:Fiskekvoter i Östersjön 2018

Så här ser fiskekvoterna ut för Östersjön 2018:

Fisk Område Jämfört med 2017, förändring i procent

Torsk Västra Östersjön +–0

Östra Östersjön –8

Sill Västra Östersjön –39

Bottenhavet och Bottenviken –40

Rigabukten –7

Centrala Östersjön +20

Skarpsill Hela Östersjön +1

Rödspätta Hela Östersjön –10

Lax Egentliga Östersjön –5

Finska viken –5

I beslutet ingår även att torsken i västra Östersjön inte får fiskas i februari och mars och att fritidsfiskare i samma område endast får ta upp max fem torskar per dag (och endast tre per dag under februari och mars). Dessutom införs ett sommarstopp för torskfisket i det östra beståndet från 1 juli till 31 augusti, med vissa undantag.

Källa: Regeringen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.