Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/langa-koer-i-varldens-storsta-val/

Världen

Långa köer i världens största val

Bild 1 av 2 Kö utanför vallokal i Västbengalen.
Foto: Diptendu Dutta/AFP
Bild 2 av 2 Bläckmarkeringen på fingret visar att premiärminister Modi har röstat.
Foto: Amit Dave/Reuters

Världens största val har snart kommit halvvägs. Bland de närmare 100 miljoner indier som röstade på onsdagen fanns premiärminister Narendra Modi. På de flesta platser gick valet lugnt tillväga.

Rätta artikel

Valdeltagandet fortsätter att vara högt i den tredje omgången. I delstaten Kerala i södra Indien röstade 77 procent, i vissa valkretsar mer än 82 procent. Undantaget var den oroliga delstaten Jammu Kashmir, där inte en enda väljare dök upp i ett 60-tal vallokaler.

När premiärminister Narendra Modi röstade i delstaten Gujarat gjorde han allt för att få maximal uppmärksamhet. Han kom till vallokalen i en öppen jeep efter ett besök hos sin 97-åriga mamma. Utanför vallokalen höll han ett kortare tal om hjärtefrågorna säkerhet och terrorbekämpning.

Hindunationalisten Modi väntas bli omvald som premiärminister i maj när valet avslutas. Han är näringslivets man med ambitionen att skapa ett nytt modernare Indien. Modi och BJP-regeringen har genomfört en utbyggnad av den mycket eftersatta infrastrukturen och infört en enhetlig moms. Indien har fått bättre självförtroende och en viktigare roll på den internationella arenan. Samtidigt finns det en oro för att Modis nationalistiska agenda är på väg att förvandla det sekulära Indien till en etnisk stat.

Rahul Gandhi. Foto: Sam Panthaky/AFP

Kongresspartiets Rahul Gandhi, barnbarn till Indira Gandhi, är den främsta utmanaren till Modi. Om han får bilda regering lovar Gandhi att ge de den fattigaste femtedelen av befolkningen en lönegaranti på motsvarande 800 kronor i månaden.

För tre av fyra indier är kravet på miljontals nya arbetstillfällen den viktigaste valfrågan. Indien har världens snabbaste ekonomi, samtidigt som arbetslösheten ökar

Sammanlagt 900 miljoner människor har rätt att rösta i parlamentsvalet i världens näst folkrikaste land. Säkerhetsstyrkor behövs på många platser i varje delstat. Därför genomförs valet i sju etapper.

Valresultatet är klart den 23 maj. För fem år sedan var valdeltagandet 66 procent.

Läs mer: Så går det till när 900 miljoner röstar i världens största val  

Läs mer: Siffrorna som Indiska regeringen försökte hålla hemliga