Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Långt från majoritet för koalitionen

Enda Kenny (L) röstar tillsammans med sin fru Fionnuala.
Enda Kenny (L) röstar tillsammans med sin fru Fionnuala. Foto: Paul Faith/AFP

Det blir komplicerat att bilda en ny regering i Irland, visar en vallokalsundersökning sent på fredagskvällen. Partierna som i fem år regerat i koalition får bara cirka 35 procent av rösterna.

Premiärminister Enda Kennys högerliberala parti Fine Gael tappar cirka tio procent jämfört med valet 2011 till 26 procent. Koalitionspartnern Labour tappar ännu mer och når bara strax under 8 procent, enigt en vallokalsundersökning som Ipsos Mori gjort för Irish Times.

Fine Gael blir ändå största parti. Man slår ärkerivalen konservativa Fianna Fáil som får cirka 23 procent av rösterna.

Vänsternationalistiska Sinn Féin går kraftigt framåt jämfört med förra valet och får 15 procent, enligt undersökningen. Partiets mål var emellertid ännu högre, runt 20 procent, berättade en person i partiledning för DN nyligen.

Parlamentsvalet visar att Irland numera har en grupp småpartier med runt 3 procent vardera av väljarna. Dessutom finns en stor grupp oberoende, som tillsammans får cirka 17 procent av rösterna.

Valsedlarna börjar räknas på lördagsmorgonen och ett preliminärt resultat väntas under sen eftermiddag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.