Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lärare ber om ursäkt efter tomteuttalande

Jultomten. Här med brev från amerikanska barn i handen.
Jultomten. Här med brev från amerikanska barn i handen. Foto: Sam Harrel / AP
En lågstadielärare i New York berättade för sina elever att jultomten inte finns på riktigt. Efter mängder av klagomål har hon nu bett föräldrarna om ursäkt, skriver The New York Post.

Under en geografilektion tidigare i veckan kom Nordpolen på tal. En elev påpekade då att det är där tomten bor. Läraren, en 58-årig kvinna, svarade att tomten inte finns på riktigt, och att det är barnens föräldrar som köper deras julklappar.

Hur barnen reagerade är oklart men föräldrarnas reaktioner lät inte vänta på sig. Skolan blev snabbt nedringd av arga föräldrar och någon jämförde till och med läraren med Ebenezer Scrooge, den vresige gamle mannen som avskyr julen i Charles Dickens berättelse "En julsaga".

– Det är upprörande att en lärare tar ifrån ett barn hennes oskuld och försöker att avmystifiera saker, säger Margaret Fernandez till The New York Post.

I helgen ringde läraren till föräldrarna och bad om ursäkt. Företrädare för skolan har sagt att ärendet kommer att utredas internt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.