Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Larm om vit fosfor när USA-stödd milis gick in i Raqqa

Markstyrkor från den USA-stödda SDF-milisen har nu gått in i Raqqa i östra Syrien, huvudstad i terrorsekten IS ”kalifat”. Samtidigt larmas det om att USA:s bombflyg använt fosforbomber, och de civila i staden blir alltmer utsatta.

Under fredagsdygnet fortsatte de kurddominerade SDF-styrkorna de senaste dagarnas framryckningar på marken inne i kvartsmiljonstaden Raqqa. Bland annat gick SDF-enheter in i förstaden al-Mishlab i öster. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Men även om Raqqa är en betydligt mindre stad än det likaledes IS-hållna Mosul i Irak befaras striderna bli hårda och långvariga, med stor risk och stora uppoffringar för civilbefolkningen.

FN:s barnfond Unicef larmade på fredagen om att minst 40 .000 barn befinner sig inne i Raqqa, där de är klämda mellan IS-terroristerna och de framryckande SDF-styrkorna som får understöd från luften av den USA-ledda koalitionen.

På fredagen anklagades USA:s attackflyg för att ha använt bomber med vit fosfor i Raqqa, en kemikalie som brinner mycket intensivt, är omöjlig att släcka med vatten och anses mycket inhuman att använda i krig. Människor som exponeras för vit fosfor riskerar extremt grava och svårbehandlade brännskador.

Koalitionens talesperson överste Ryan Dillon har tidigare inte velat bekräfta att fosfor används men har sagt att ”bomber med rök” förekommit. Fosforbomber kan också användas för att blåsa upp rökmoln som ska dölja förflyttningar av trupper eller civila.

DN har varit i kontakt med 23-årige Mahmoud från Raqqa som nu är flykting i Sverige där han bor på en förläggning i norra Stockholm. Mahmoud, som inte vågar uppge sitt rätta namn, säger att hans mor, far och nio syskon befinner sig inne i krigets Raqqa.

– Jag är ständigt orolig. Internet- och telefonförbindelserna fungerar bara ibland, så jag kan inte ha mycket direktkontakt med dem. Men det jag får höra är mycket ledsamt. Det är ju fullt krig, alla civila i Raqqa är i livsfara, säger Mahmoud.

USA:s närvaro i kampen mot IS ”kalifat” i Syrien är en nagel i ögat på den syriska regimen och dess allierade och har vid åtminstone fyra tillfällen den senaste månaden lett till väpnade skärmytslingar.

Tidigare i veckan attackerades den bas vid gränsstationen al-Tanf där de amerikanska specialstyrkorna uppehåller sig av en bestyckad drönare som troligen skickats i väg av Iranstödd milis. Drönaren, som enligt den amerikanska tidskriften Foreign Policy var försedd med åtta bomber, sköts ned av amerikanerna.

Fakta.Raqqa

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) utropade i juni 2014 Raqqa i nordöstra Syrien till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat, några månader efter att ha tagit kontrollen där.

Sedan i november förra året har den kurddominerade och USA-stödda SDF-milisen, som omfattar cirka 40.000 man och kvinnor, ryckt fram mot Raqqa.

I onsdags inleddes slutoffensiven inne i själva staden.

USA-alliansen uppskattar att det finns mellan 3.000 och 4.000 jihadister i Raqqa, som har över 200.000 invånare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.