Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läs hela Donald Trumps intervju ord för ord

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: AFP

DN publicerar här en oredigerad version av den uppmärksammade intervjun med Donald Trump som publicerades i brittiska The Times och den tyska tidningen Bild den gångna helgen.

Intervjun gjordes av Michael Gove, konservativ politiker och tidigare utbildningsminister i Storbritannien och Kai Diekmann, tidigare chefredaktör på den tyska tidningen Bild.

Av: Michael Gove/The Times/News Syndication

Översättning: Lars Ryding

Er farfar var från Tyskland, er mor är från Skottland, som ni vet är Michael (Gove, red anm) skotte och jag är tysk. Hur kommer ni att sköta kontakterna med våra länder?

– Ja, det är lite likartat. Vi älskar båda våra länder mycket. Det är jättefina länder, jättefina ställen. Det är väldigt intressant med hur Storbritannien bröt sig loss. Som ni vet så förutsade jag det, liksom. Jag var i Turnberry (en golfanläggning i Skottland red anm.) och klippte band för jag köpte Turnberry , som går otroligt bra, och det kan jag säga er att det faktum att pundet sjunkit? Det är jättebra. Därför att företagen är otroliga på många håll i Storbritannien, som ni vet. Jag tror att Brexit kommer att bli något storartat.

Tror ni att vi kan komma att få ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien rätt fort?

– Absolut. Mycket snabbt. Jag är en stor beundrare av Storbritannien…vi ska jobba hårt för att ordna det snabbt och ordentligt – bra för båda sidor. Jag kommer att träffa Theresa May, ni kan faktiskt få se brevet, var vi nu har brevet, hon skickade det alldeles nyss.

– Hon ber om ett möte och vi kommer att träffas alldeles efter att jag kommit till Vita huset och det kommer att vara, jag tror att vi kommer att få något gjort väldigt snabbt.

Varför blev det en Brexit, tror ni?

– Folk vill inte att andra ska komma in och förstöra deras land och, ni vet, i det här landet kommer vi att gå in väldigt hårt för gränser från den dagen jag kommer in. Ett av det första dekret jag kommer att skriva under från dag ett, med vilket jag kommer att avse måndag och inte fredag eller lördag. Fattar ni? Min första dag kommer att vara på måndag för jag vill inte skriva under och få det sammanblandat med massa firande, men en av de första dekret som vi kommer att underteckna är starka gränser. Vi vill inte att folk ska komma in från Syrien, folk som vi inte vet vilka de är. Ni förstår, det finns inga möjligheter att kontrollera dessa människor. Jag vill inte göra det som Tyskland gjorde.

– Och, förresten, har jag stor respekt för Merkel, det måste jag säga. Jag respekterar henne mycket. Men jag tyckte… men jag tyckte att det som hände var väldigt olyckligt.

– Och ni vet att jag har en kärlek till Tyskland för min far var från Tyskland och jag vill inte ha den inställningen. Ni förstår, enligt min åsikt har vi tillräckligt med problem.

Ni sa under valkampanjen att ni skulle vilja hindra muslimer från att komma in i USA. Är det fortfarande er plan?

– Tja, från olika delar av världen som har många problem med terrorism. Det kommer bli en extremt noggrann kontroll, inte som nu, dom har inte… vi har inte ens en kontroll värd namnet. Inresekontrollen i det här landet är praktiskt taget icke-existerande nu, precis som den är, eller åtminstone var, i ert land.

Finns det resebegränsningar som kommer att tillämpas på européer som kommer till USA?

– Nja, det skulle kunna bli så. Alltså, vi får se. Jag menar att vi nu talar om delar av Europa, delar av världen, delar av Europa där vi har problem, där dom kommer in och där dom kommer att ställa till med problem. Såna problem vill jag inte ha. Hör ni, jag vann valet tack vare hårda gränser och handel. Och militären. Vi ska ha en stark militär.

Ni nämnde att ni har tyska anfäder. Vad betyder det för er att ha tyskt blod i ådrorna?

– Jo, det är jättefint. Alltså, jag är väldigt stolt över Tyskland och Tyskland är väldigt speciellt. Bad Dürkheim (varifrån Trumps släkt kommer ifrån, red anm), eller hur? Det här är Tyskland på allvar, eller hur? Det är liksom inget tal om annat – det är Tyskland på allvar. Nej, jag är väldigt stolt över Tyskland. Jag älskar Tyskland. Jag älskar Storbritannien.

Har ni någonsin varit i Tyskland?

– Ja, jag har varit i Tyskland.

När Obama kom på sitt sista besök i Berlin sa han att om han hade fått rösta i det kommande valet så skulle han rösta på Angela Merkel. Skulle ni göra det?

– Tja, jag vet inte vem hon ställer upp emot, för det första, jag säger bara, jag känner henne inte, jag har aldrig träffat henne. Som sagt, jag har stor respekt för henne. Jag tyckte att hon var en jätte- jättebra ledare. Jag menar att hon gjorde ett katastrofalt misstag och det var att ta in alla dom där illegala, alltså alla människor var dom än kom från. Och ingen vet ens var dom kommer från. Ni kommer att märka det. Ni fick en rejäl dos av det för en vecka sedan. Så jag menar att hon gjorde ett katastrofalt misstag, ett mycket allvarligt misstag. Men med det sagt respekterar jag henne, jag tycker om henne, men jag känner henne inte. Så jag kan inte prata om vem jag skulle stödja, om någon.

När kommer ni som president till Storbritannien?

– Jag ser fram emot att få göra det.

– Min mor var väldigt ceremoniell. Det är nog därifrån jag fått det draget för min far var mycket handfast och jordnära, sån var han, och min mor hade stil, hon älskade Drottningen, hon älskade allt – hon var så stolt över Drottningen. Hon älskade det ceremoniella och allt det vackra för ingen kan göra det så bra som engelsmännen. Och hon hade stor respekt för Drottningen, tycket om henne. Varenda gång som Drottningen var på tv, nån tillställning, så tittade min mor på det. Tokigt, va?

Har ni påverkats på något annat sätt av att ha en skotsk mamma?

– Tja, skottarna är kända för att vända på slantarna, så jag gillar att vända på slantarna – alltså jag gör affärer med stora slantar, det är problemet.

Finns det något typiskt tyskt hos er?

– Jag gillar ordning och reda. Jag tycker om när saker och ting görs på ett organiserat sätt. Och det är verkligen något som tyskarna är ganska kända för. Men jag gillar det, jag gillar ordning och jag gillar styrka.

Under kampanjen sa ni att ni tyckte att Angela Merkels Syrienpolitik var vansinnig. Är det fortfarande er åsikt?

– Jag tycker inte att den är bra. Jag anser att det var ett stort misstag av Tyskland. Och Tyskland av alla länder, för Tyskland var ett av världens tuffaste länder när det gällde att vem som helst skulle komma in och ,hm..nej jag tyckte det var ett misstag. Och jag ska träffa henne och ha ett möte och jag kommer att respektera henne. Och jag tycker om henne, men jag anser att det var ett misstag. Och folk gör misstag, men jag menar att detta var ett väldigt stort misstag.

Jag tycker att vi skulle ha byggt säkerhetszoner i Syrien. Skulle ha kostat mycket mindre. Hm…få Gulfstaterna att betala för dem som inte kommer igenom. Alltså de har pengar som ingen annan. Skulle ha varit mycket mindre dyrt än det trauma som Tyskland genomlever nu – men jag skulle ha sagt ”ta och bygg säkerhetszoner i Syrien.” Alltså, hela den här saken borde aldrig ha inträffat.

Irak skulle aldrig ha anfallits till att börja med, fattar ni? Det var ett av de sämsta besluten, kanske det allra sämsta, som vårt land någonsin fattat under hela sin historia. Vi har släppt löst – det är som att kasta sten på ett getingbo. Det är en av tidernas största röra. Jag tittade på en grej…jag får inte visa den för er för den är hemligstämplad, men jag tittade just på Afghanistan och man ser på talibanerna, och man tittar på att varenda, varenda år så är det mer, mer, mer, ni vet de har olika färger, och man säger, liksom, vad är det som pågår här?

Var lägger ni skulden? Obama? Pakistan? Var lägger ni skulden?

– Afghanistan, där, där går det inte bra. Ingenting går bra, jag antar att vi varit i Afghanistan i nära 17 år, men man ser på alla platser, ärligt talat, vi har inte låtit vårt folk göra vad det är meningen att de ska göra. Ni förstår, vi har en jättebra militär och vi kommer att få en ännu mycket bättre militär för vi kommer att få – ni vet att just nu är den rejält urholkad. Vi kommer att ha en jättebra militär, men vi har inte låtit vår militär vinna.

Boeing och Lockheed Martin är som ni vet stora leverantörer till detta land och vi har ett F 35-projekt som har dragit mycket, mycket över budget och legat efter tidtabellen. Hundratals miljarder dollar över budget och sju år efter tidtabellen. Och dom måste…hm…rycka upp sig.

Och vilken miltär prioritet har ni som överbefälhavare?

– Isis. (terrororganisationen IS, red anm.)

Och hur ska ni hantera Isis?

– Nja, det vill jag helst inte berätta, jag vill inte vara som Obama och andra när de säger – jag talar alltid om Mosul, förstår ni, Mosul visade sig vara en kata..brutalt. Mosul, alltså. Så när de offentliggjorde för fyra månader sedan att de skulle anfalla Mosul så sa jag ”varför måste ni offentliggöra det?” Så ni sa ”vad tänker ni prioritera?” När tänker ni anfalla? När tänker ni … hur tänker ni göra? Vilken slags vapen tänker ni använda? Vilken tid på dagen?”

Ni tyckte att Obama avslöjade sina planer i förtid?

– Mosul blev en katastrof därför att vi för fem månader sedan förklarade att vi skulle inta Mosul, om fem månader. För fyra månader sedan sa vi att ”vi börjar bli redo” när vi väl gick in hade det pratats så mycket och det var väldigt svårt att göra, eller hur?

Tycker ni att det som nu händer i Syrien nu med Putin som ingriper är bra eller dåligt?

– Nja, jag anser att det är väldigt rått. Det är mycket dåligt. Vi hade chansen att göra nånting när vi hade dragit ett streck i sanden och det blev inget, ingenting hände. Det var enda tillfället och nu är det liksom väldigt sent. Det är för sent. Nu är allt över, i något skede kommer det att ta slut, men Aleppo var ruggigt. Alltså, när man ser de skjuta gamla kvinnor som är på väg ut ur stan till fots. Dom kan inte ens gå och så skjuter man på dom, det ser nästan ut som de skjuter dom som om det vore en sport. Å nej det är en förskräcklig, det har varit en förskräcklig situation. Aleppo har varit en så fruktansvärd humanitär situation.

Apropå Ryssland. Ni vet att Angela Merkel förstår Putin mycket väl därför att han talar flytande tyska och hon talar flytande ryska och de har känt varandra länge. Men vem skulle ni lita mest på, Angela Merkel eller Vladimir Putin?

– Tja, till en början litar jag på båda. Men vi får se hur länge det varar. Det kanske inte varar länge alls.

Kan ni förstå varför östeuropéer fruktar Putin och Ryssland?

– Visst. Javisst. Det vet jag. Alltså, jag förstår vad som händer, jag sa för länge sedan att Nato har problem. För det första var det gammalmodigt eftersom det var, som ni vet, tillkommet för många, många år sedan. För det andra betalar länderna inte det de förutsätts betala. Jag fick så mycket kritik när jag sa att Nato var obsolet. Det är obsolet eftersom det inte tar hand om terror. Jag fick massa kritik i två dagar och sen började dom säga ”Trump har rätt” och nu var det på förstasidan på Wall Street Journal, nu har de en hel avdelning som ägnar sig åt terror och det är bra. Och den andra saken är länderna som inte betalar sin rimliga andel, så vi ska skydda länder men många av dessa länder betalar inte vad dom ska betala, vilket jag tycker är mycket orättvist mot Förenta staterna. Med det sagt är Nato väldigt viktigt för mig.

Storbritannien betalar.

– Storbritannien betalar. Fem länder betalar det dom ska. Fem. Det är inte många av 22.

I decennier har Europa litat till Amerika för sitt försvar. Kommer den garantin att finnas kvar i framtiden?

– Jajamän. Jag känner väldigt starkt för Europa. Mycket starkt för Europa, ja.

Ställer ni er bakom Europas sanktioner mot Ryssland?

– Alltså, ni vet nog, folk måste komma tillsammans och folk måste göra vad de måste göra när det gäller att vara schysta. Okej? Dom har sanktioner mot Ryssland. Låt oss se om vi kan komma till några bra avtal med Ryssland. En sak är att jag anser att kärnvapnen måste begränsas kraftigt till en mycket låg nivå, det är en del. Men där finns sanktioner och sanktioner plågar Ryssland mycket svårt för närvarande, men jag tror att någonting kan hända som kommer att gynna massor av människor.

Kommer ni att riva upp Iranavtalet?

– Nja, jag vill inte tala om vad jag kommer att göra med Iranavtalet. Jag vill helt enkelt inte spela ut korten. Alltså, jag är ingen politiker, jag går inte ut och säger ”jag ska göra det här, jag ska…” Jag måste göra vad jag måste göra. Men jag är inte med och spelar. Vem spelar ett kortspel där man börjar med att visa alla andra vilka kort man har på hand innan man börjar? Men jag är inte glad åt Iranavtalet, jag anser att det är ett av de sämsta avtal som någonsin träffats. Jag menar att det är ett av de mest korkade avtal jag någonsin sett, ett av de mest korkade när det gäller avtal. Där man ger, där man ger tillbaka 150 miljarder dollar till ett land, där man ger 1,7 miljarder i kontanter. Har ni nånsin sett en miljon dollar i hundradollarssedlar? Fulla flygplanslaster…med…med…tänk er bara, plan, många plan. Boom. 1,7 miljarder. Jag begriper inte. Det visar en presidents makt när en president i detta land kan godkänna 1,7 miljarder kontant. Det är mycket makt.

Och ni tror att de pengarna nu bekostar terror?

– Nej jag tror att pengarna finns på schweiziska bankkonton. Dom behöver inte dom där pengarna, dom använder andra pengar. Jag tror att dom tagit dom där pengarna och behållit dom för sig själva. Det är vad jag tror.

Vad tyckte ni om Obamas inställning till resolutionen i FN:s säkerhetsråd (där FN kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad palestinsk mark, red anm.) strax före jul?

– Jag tycker att den var förskräcklig. Det skulle ha lagts ett veto. Det var förskräckligt.

Anser ni att Storbritannien skulle ha lagt ett veto?

– Tja, Storbritannien kanske får en andra chans att lägga ett veto, om det jag hör är sant, för ni vet att det ska hållas ett möte, som ni vet, under kommande veckoslut. Och det finns många dåliga uppgifter som flyter omkring. Mitt problem är att det gör att det bli svårare för mig att förhandla eftersom palestinierna får så mycket - även om det inte är lagstadgat så blir det psykologiskt bindande och det gör det mycket svårare för mig att förhandla. Fattar ni det där? För att folk ger bort spelmarker så ger dom bort allt det här.

Och anser ni att Storbritannien borde lägga veto mot varje resolution om Israel som läggs fram denna vecka så att ni kommer i ett bättre läge för att få till rätt avtal om Mellanöstern?

– Ja, jag ser gärna ett brittiskt veto. Jag tycket att det skulle vara jättebra om de lägger veto för jag är inte säker på att USA kommer att göra det, märkligt nog. Det kommer dom inte att göra, alltså. Tror ni att USA tänker lägga sitt veto? Jag har vänner som är judar och haft insamlingsmöte för Obama och jag säger ”Vad gör ni? Okej, vad gör ni?”

Är det sant att ni tänker flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem?

– Nja, jag vill inte kommentera det där igen. Vi får se vad som händer.

Ni minns det berömda uttalandet av Henry Kissinger ”Vilket nummer ringer jag om jag vill tala med Europa?” Vilket nummer tänker ni slå?

– Jaa, hm, jag skulle nog säga att Merkel utan vidare är en av de mest inflytelserika ledarna. För man betraktar Storbritannien och man betraktar Tyskland och det är Tyskland. I grunden en arena för Tyskland. Det är därför jag tyckte det var så smart av Storbritannien att gå ur och ni killar var där och ni skrev, la det på förstasidan: ”Trump sa att Brexit skulle hända”. Det var när jag självklart skulle förlora, ni vet, alla tyckte att jag var galen. Obama talade om att hamna sist i kön. Om det hände, menade han. Sedan fick han ta tillbaka. Det var ett dåligt uttalande han gjorde.

Och nu står vi längst fram i kön?

– Jag tycker att ni klarar er jättebra. Det går jättebra, tycker jag.

Vad tror ni om EU:s framtid? Väntar ni er att fler länder ska lämna unionen?

– Jag tror att det är svårt. Jag talade med ledaren för EU, en fin gentleman ringde upp mig.

Herr Juncker?

– Ja, för att gratulera mig till det som hände i samband med valet. Hm, jag tror att det är svårt. Tror det är svårt. Folk, länder vill ha sin egen identitet och Storbritannien ville ha sin egen identitet, men, det här tror jag på, om dom inte hade varit tvungna att ta in alla dessa flyktingar, så många med alla problem som, ni vet, det för med sig. Jag tror att då hade det inte blivit nån Brexit. Det skulle kanske ha ordnat sig, men detta var strået, det sista strået som knäckte kamelens rygg. Jag menar att folk vill ha, folk vill ha sin egen identitet så om ni frågar mig om andra, så tror jag att andra kommer att lämna.

Som affärsman, litar ni på den europeiska valutan?

– Tja, den klarar sig okej. Alltså, ni vet, vad litar man på? Jag litar på dollarn, jag kommer att lita på dollarn en hel del mer om fyra år än jag gör nu, men visst det är en valuta, den är i bra skick. Men jag tror verkligen att det inte kommer att bli så lätt som folk tror att hålla ihop den. Och så tror jag så här…om flyktingar fortsätter att välla in i olika delar av Europa då tror jag att det blir väldigt svårt att hålla ihop det hela för folk är väldigt arga på det där.

Vilket är bäst för USA, ett starkt EU eller starka nationalstater?

– Personligen tror jag inte att det spelar så stor roll för USA. Jag har aldrig tyckt att det var viktigt. Ni vet, EU bildades, till viss del, för att slå USA i handel, okej? Så jag bryr mig egentligen inte om ifall det är enat eller separat, det spelar ingen roll för mig. Jag kan betrakta det här – jag äger en stor fastighet i Irland, magnifikt ställe som heter Doonbeg. Det som hände var att när jag sökte tillstånd för att göra den här massiva, vackra utbyggnaden – det var när jag utvecklade fastigheter, nu bryr jag mig inte om det – men jag lärde mig mycket eftersom jag fick tillstånd väldigt snabbt från Irland och sedan vände sig Irland och mina anställda till EU för godkännande. Det skulle ta flera år. Det var en dålig händelse för Irland.

Tycker ni att EU håller tillbaka sina medlemsstater. Är unionen ett hinder för deras tillväxt och utveckling?

– Alltså, jag kan svara ur en miljösynvinkel, dom använde miljötricks för att stoppa bygget av ett projekt, för mig blev det en mycket obehaglig erfarenhet. Det skulle ha tagit år att få godkänt från EU. Det tror jag inte är bra för ett land som Irland. Så vet ni vad jag gjorde? Jag sa ”glöm bort det, jag tänker inte bygga något.”

Folk i Europa och andra håll har uttryckt oro för att Amerika kan komma att driva en protektionistisk handelspolitik som kan skada Amerikas vänner. Vad svarar ni på det?

– Alltså, jag kan berätta för er att under de senaste…jag tror att jag har gjort mer än någon tillträdande president någonsin gjort. Många fabriker har nu, många bilfabriker som skulle byggas på andra ställen byggs nu i Michigan och Ohio. Ni ska veta att Ford tillkännagav en riktigt stor en, Fiat Chrysler tillkännagav en stor en, General Motors tillkännager, de tillkännager allihop och jag pratar inte bara om bilar, jag talar om andra saker, det kommer att vara många andra saker, man kan inte låta företag lämna vårt land, sparka alla sina anställda och flytta till Mexiko, tillverka vad det nu är de tillverkar och sedan sälja det tillbaka utan skatt – och det kommer att bli en mycket påtaglig skatt vid gränsen för de företag som gör det. Och när folk hör det där så säger dom att ”vi ska stanna kvar här” eller att ”vi ska bygga i USA”. Så flyttar dom och bygger sin bilfabrik eller sin luftkonditioneringsfabrik men de kommer att betala 35 procent i skatt….det kommer inte att bli några skatter eftersom de inte kommer att lämna landet. Ni förstår, det blir ingen skatt, men den konservativa teorin är öppna gränser, öppna gränser är något fint.

– För det första är det dåligt för säkerheten. För handel funkar det fint. Problemet är att USA alltid blir utnyttjat. Vi har hundratals miljarder dollar i handelsunderskott med Kina. Vi har 800 miljarder i handelsunderskott med världen, det är nästan så man säger ”vem är det som träffar alla dessa avtal när man förlorar pengar i den storleksordningen”, alltså. Vi har faktiskt nära 800 miljarder , nästa 800 miljarder i handelsunderskott med världen, så man säger ”vem sluter dessa avtal?

Tja, Tyskland drar uppenbarligen nytta av det för vi är världsmästare i export?

– Jo, ni är mycket skickliga på export, vi köper massor av era bilar.

Ska européerna vara rädda för nånting liknande det ni kan komma att tillämpa mot Kina – högre tullar?

– Det blir annorlunda. Jag menar… Tyskland är ett jättebra land, jättebra tillverkningsland. Går man ner för Fifth Avenue har alla en Mercedes-Benz framför sitt hus. Faktum är att det har varit väldigt orättvist för USA, det är ingen dubbelriktad trafik. Hur många Chevrolet ser man i Tyskland? Kanske ingen, inte särskilt många, hur många? Man ser inga där borta. Det är en enkelriktad trafik. Det måste bli en dubbelriktad trafik. Jag vill vara schyst, men det måste vara dubbelriktad trafik och det är därför vi förlorar nära 800 miljarder, tänk på det, 800 handelsmiljarder, så det kommer att upphöra. Ni vet att vi har Wilbur {Ross, hans val som handelsminister} som en av våra grabbar, ni känner till Wilbur.

– Och jag ska säga att det mesta ….det mesta av det är Kina, för Kina är ett enormt problem.

Ni nämnde just Mercedes, BMW, till och med VW – förväntar ni er att de bygger fler fabriker i USA? BMW vill till exempel starta en fabrik i Mexikon 2019.

– Jag skulle säga åt dom att inte slösa bort tid och pengar, såvida inte dom tänker sälja till andra länder, det går bra, om dom vill öppna i Mexiko, jag älskar Mexiko, jag tycker om presidenten, jag tycker om alla. Men jag skulle säga till BMW att om dom tror att dom ska bygga en fabrik i Mexiko och sälja bilar till USA utan 35 procents skatt – det händer inte, det händer inte. Så om dom vill bygga bilar för världsmarknaden så önskar jag dem lycka till. De kan bygga bilar för USA men de kommer att få betala 35 procents skatt på varenda bil som kommer in i landet. Så det jag säger till dom är att dom måste bygga sin fabrik i USA, det skulle bli mycket bättre för dom och vad vi gör, kanske en mycket viktigare sak, är att vi sänker skatter, företagsskatter ner från 15 till 20 procent och vi gör oss av med 75 procent av regleringarna, ner 15 från 35 ner till 20, vi har inte valt de sista, men från 15 till 20 och vi kommer också låta företagen ta tillbaka sina pengar.

Kommer det att påverka folk som Google?

– Alltså, vi har fem (biljoner, red anm), jag tror att det är fem, dom säger att det är 2,5 – 3, jag tror att det är fem biljoner där borta och dom kan inte ta hem sina pengar så det är en del i vårt budgetförslag, pengarna kommer tillbaka.

Med tanke på era åsikter om frihandel, skulle ni kalla er själv konservativ?

– Jag är pragmatiker. Hör på mig nu, jag framträder inför folkmassor. Jag hade de största folksamlingarna som någon någonsin haft i ett presidentval och det är tufft och när jag kämpade mot Jeb Bush, ni vet ”lågenergi-Jeb”, brukade han säga ”Donald Trump är ingen konservativ” så jag ställer mig framför 25 000 människor och, som i Michigan, där det var massivt, 32 000 människor och jag skriker ”Jeb Bush säger att jag inte är någon konservativ” och dom skriker ”vem bryr sig?” och jag sa ”Vad vill ni ha? Vill ni ha en konservativ eller en bra deal?” Och anledningen till att Jeb Bush sa att jag inte är konservativ är att jag inte tror på frihandel. Alltså, jag tror på frihandel, jag älskar frihandel, men det måste vara smart handel så jag kallar det rättvis handel och problemet ….så jag sa till folket: ”Vill ni ha en konservativ eller vill ni ha någon som fixar jättebra dealar?” och alla skrek ”jättebra dealar, jättebra dealar”. De bryr sig inte, det finns inga etiketter, ni vet det finns en del människor, han är inte…Jeb Bush skulle ställa sig upp…”han är ingen sann konservativ”, vem bryr sig? Jag är konservativ, men egentligen handlar hela jag om att göra jättebra dealar för folket så att dom får jobb…folket bryr sig inte, liksom, när man snackar, de bryr sig inte. Dom vill ha bra dealar. Vet ni vad? Dom vill ha tillbaka sina jobb.

Har ni några förebilder, finns det hjältar som ni inspireras av, historiska personer som ni ser upp till?

– Alltså, jag gillar inte hjältar. Jag gillar inte konceptet hjältar, konceptet hjältar är aldrig jättebra, men visst kan man respektera vissa människor och visst finns det vissa personer, men jag har lärt mig mycket av min far. Min far var byggare i Brooklyn och Queens. Han sysslade med hus och bostäder och jag har lärt mig mycket om förhandlingar av min far även om jag också anser att förhandlingsförmåga är en medfödd talang, jag tror inte man kan…antingen har man det eller också har man det inte. Man blir bättre och bättre på det men i grund och botten, dom människor jag känner som är jättebra förhandlare eller jättebra försäljare eller jättebra politiker, det är helt naturligt, helt naturligt…

– Jag fick ett brev från en person, deras kongressledamot , dom sa att det är häpnadsväckande det du gjort för du har aldrig varit politiker och du slog alla politiker. Han sa att de hade lagt ihop – när kampanjen pågått i tre månader hade de lagt ihop. Jag hade tre månaders erfarenhet och de 17 killar jag hade emot mig, Republikanerna hade 236 år. Så det är liksom en lustig sak, men jag tror att det är som att träffa en baseball eller att vara bra på golf. Naturlig talang, för mig är det mycket viktigare för mig än erfarenhet och erfarenhet är en jättebra grej, jag tycker att det är en jättebra grej, men jag lärde mig massor av min far när det gäller ledarskap.

Er politiska plattform America First antyder att ni är beredd att se den övriga världen lida. Gör ni det?

– Jag vill inte vara en störning. Jag älskar världen, jag vill att världen ska vara god men vi kan inte gå, jag menar se vad som händer med vårt land, vi är 20 triljoner dollar, vi vet inte vad vi sysslar med, vår militärmakt är svag, vi är indragna i krig som aldrig tar slut, vi har nu varit i Afghanistan i 17 år, det berättade dom för mig, verkligen, 17 år, det är det längsta krig vi någonsin deltagit i.

Med tanke på vad som rapporterats denna vecka, vad har ni att säga om era relationer med underrättelsetjänsten?

– Alltså, vi måste ha, man måste ha de rätta människorna och, ni vet, Pompeo, som verkligen tagits emot, gjorde en bra insats igår, chef för CIA, kan ha, tror jag, en del bra människor på väg in, jag tycker att vi har en del jättebra människor. Ni vet att jag har en massa respekt för underrättelser, men massa läckor, en massa fejknyheter kommer ut, en massa fejknyheter.

Det finns uppgifter om att en brittisk tidigare diplomat varit inblandad i hela den här saken. Anser ni att vi i Storbritannien behöver se över vår underrättelsetjänst?

– Alltså, den killen är någon ni bör titta närmare på för vad han än hittade på om mig så är det falskt, han förmodades ha anlitats av Republikaner och Demokrater i samarbete. Inte ens det tror jag på för dom samarbetar inte, dom arbetar var och en för sig, och dom hyr inte in samma kille, vad har dom gemensamt? Ni förstår, hela grejen är fejknyheter för dom sa att dom där, vem det nu var, uppgifterna, de så kallade uppgifterna, sa att han jobbade för Republikaner och Demokrater. Dom arbetar inte ihop, dom arbetar inte ihop.

Vem tror ni då ligger bakom allt det här?

– Jag tror antagligen att det kunde vara underrättelser eller det skulle kunna vara, det skulle kunna vara Demokraterna.

– Precis efter att jag hört det, jag rev upp matt… Om jag gjorde det på ett hotell skulle jag vara största grejen, då skulle jag åka in på förstasidan av The New York Post, eller hur? Och den där andra saken, jag kan inte ens, jag vill inte ens skaka hand med människor när jag får höra sånt…ugh.

– Det är fejknyheter, fullständigt påhittat. Jag fick just ett brev från folk som rest med mig till Ryssland, såg ni det brevet? Mycket förmögna människor, dom reste med mig, dom sa ”du var med oss” Jag var med dom. Jag var inte ens här när de sa såna där falska saker, jag gick, jag var inte ens där. Jag var där för Miss Universum-tävlingen, steg upp, fick mina grejer och så lämnade jag. Jag var inte ens där. Alltihop är så… Så om den här killen är en brittisk kille så har ni problem.

Hur kommer ert sätt att arbeta förändras av att ni är president?

– Ni ska veta att detta är en mycket, mycket stor förändring. Jag hade ett trevligt liv och, ni vet, framgångsrikt och bra och trevligt och detta är en hel del annorlunda men, vet ni, min inställning är att är man president så är man i Vita huset som är ett mycket speciellt ställe, man är där en begränsad period. Vem vill ge sig av? Som jag tyckt om president Obama, han har varit mycket trevlig, ja, han har varit trevlig på tu man hand, men kanske inte så trevlig på andra sätt.

– Men vem vill lämna Vita huset för att resa till något annat ställe och vara borta på semester? Vita huset är mycket speciellt, det är så mycket att jobba med, jag kommer inte vara borta mycket, jag menar att det finns mycket jobb som måste göras. Jag kommer vara där sysselsatt med vad jag ska göra, fast vem vill lämna Vita huset?

Det sägs att Camp David är mycket trevligt.

– Jadå, Camp David är mycket rustikt, det är fint, ni skulle gilla det. Vet ni hur länge ni skulle gilla det? I ungefär 30 minuter.

Kommer ni att fortsätta att tweeta som president? Och om ni gör det, kommer det att bli som den Verklige Donald Trump, som POTUS (President of the United States) eller troligen som Verklige Potus?

– @realDonaldTrump, skulle jag tro. Jag tänker ha kvar det…jag har 46 miljoner människor för närvarande. Det är många, verkligen många, men 46 miljoner inklusive Facebook, Twitter och, ni vet, Instagram så när man tänker på att det finns 46 miljoner där så föredrar jag att bara låta det vara kvar som @realDonaldTrump, det fungerar. Och tweetandet, jag tänkte att jag skulle hålla på mindre med det, men jag får sån ohederlig täckning av pressen, så ohederlig att jag kan skicka ut Twitter och det är inte 140 utan nu är det 140 280. Jag kan köra bing, bing, bing och jag bara fortsätter och dom skickar ut det och så fort jag tweetat ut något…i morse på tv…Fox..”Donald Trump, vi har breaking news”…Jag hade skickat ut en grej.

Ni tweetade en hel del i morse?

– Jag tweetade en del, jajamensan.

Och det gör ni själv?

– Jag tweetade om underrättelsetjänsterna för det visade sig att allt var falska nyheter.

Och det gör ni på telefonen där?

– Den här…jag har massor, jag har massor. Jag har iPhones, jag har …

Men det är ingen annan som vet hur man loggar in på ert Twitterkonto?

– Nej, det gör jag. Jag har en eller två människor som gör det under dagen. Jag dikterar bara någonting så skriver dom in det.

Så, Steve Bannon, eller någon annan?

– Nej, inte Steve, men jag har folk som gör det. Men ni ska veta att tweetande är mycket intressant för att jag har funnit att det är mycket exakt. När jag gör ett uttalande och om jag säger något till tidningarna och dom inte återger det korrekt, då är det illa. Dom kan inte göra mycket om man tweetar, och jag är noga med, det är mycket precist, det är faktiskt mycket, mycket precist och det kommer ut som breaking news, ”vi har breaking news,” ni vet, det är lustigt. Om jag skrev ett pressmeddelande och skickade ut det skulle jag inte få i närheten av…folk skulle se det dagen därpå om jag håller en presskonferens. Det är en massa jobb.

– Fast medierna har blivit bättre på senare tid, vilket är chockerande, chockerande. Idag har dom faktiskt en förstasidesgrej som säger att Trumps folk aldrig kommer att lämna honom, ni vet, alla väljare jag har kommer aldrig att försvinna, vilket är väldigt intressant för vi har ett jättestort stöd i landet, fantastiskt stöd. Jag blev väldigt förvånad av den artikeln.

Vilken roll kommer (er svärson) Jared (Kushner) att spela?

– Oj, vet ni vad? Jared är en sån bra kille och han kommer att sluta ett avtal med Israel som ingen annan kan göra. Ni förstår han är en naturbegåvning, han är toppen, en naturbegåvning. Ni vet, jag pratade om naturlig talang. Han har en naturlig talang för att göra dealar. Alla gillar honom.

Och kommer (er dotter) Ivanka att spela en stor roll i er administration?

– Alltså, inte nu, hon flyttar till Washington och dom bygger ett hus eller nåt, men ni vet, hon har barn och Jared kommer att engageras som vi sagt, ingen lön, ingenting. Om han skapade fred, vem skulle vara bättre på det än Jared, va? Det är nåt särskilt med honom.

Ser ni fram emot att träffa vår premiärminister (Theresa May, red anm)?

– Alltså, jag kommer. Vi kommer snart. Jag skulle tro att vi stannar här ett litet tag och det verkar som om hon kommer hit först. Hur går det för henne där borta, förresten, vad tror ni?

Theresa?

– Ja, May.

Hon har väldigt starka opinionssiffror.

– Populär. Hur går det för dom med uppbrottet? Hur går det med uppbrottet?

Tja, premiärministern vill få till ett bra avtal med USA.

– Alltså, vi kommer att få ett avtal. Alltså, hur går det för vår Nigel (Farage, tidigare ledare för EU-kritiska partiet Ukip, red anm)? Jag gillar honom. Jag tycker att han är en jättebra kille. Jag tycker att han är en verkligt bra kille och han gav oss ett starkt stöd. Han reste runt i USA. Han sa att Trump kommer att vinna. Han var en av de första som sa att Trump skulle vinna. Så han har en känsla för saken. Michael, du borde ha skrivit att vi skulle komma att vinna.

Hm, låt mig åtminstone få ge er ett exemplar av min bok om hur man bekämpar terrorism.

– Fint. Det får du gärna göra. Det är fantastiskt, hur man bekämpar terrorism, det kan jag få användning för.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.