Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Läsk dödar 180 000 per år

Läsk i för stora mängder är farligt för hälsan. Det visar nu ännu en undersökning, den hittills största i sitt slag.

Den nya studien, som ännu inte publicerats, visar att 180.000 personer varje år avlider till följd av en för hög konsumtion av söta läskedrycker. Siffrorna redovisades vid en konferens arrangerad av American Heart Association, skriver tidskriften Time på nätet.

Den nya undersökningen grundar sig på siffror som gäller övervikt som kunnat kopplas till ett stort intag av läsk. Forskarna har därefter studerat hur övervikten resulterat i hjärtproblem, diabetes och vissa cancertyper.

I dag anser American Heart Association att kvinnor ska begränsa sitt dagliga intag av socker till sex teskedar eller 100 kalorier och män till nio teskedar eller 150 kalorier. Vilket för männens del innebär en 33 centiliters burk eller flaska med läsk varje dag. Dricker man ytterligare en ökar risken för sjukdomar.

Problemet med de söta dryckerna uppmärksammades i september förra året då New York blev den första staden i USA att försöka införa ett förbud mot att sälja läsk i muggar på restauranger större än 50 centiliter, ett förslag som senare stoppades av en domstol efter det att läskedrycksindustrin överklagat beslutet.

– Det vore oansvarigt att inte försöka att göra allt för att rädda liv, sa New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som stod bakom beslutet att stoppa de stora läskmuggarna, när det stod klart att det inte skulle gå att genomföra.

I dag beräknas två tredjedelar av USA:s befolkning vara överviktiga. Men trots det såg domstolen inte till folkhälsan utan till hur beslutet om ett storläskförbud skulle slå med restauranger och försäljare i övrigt.

Domaren, Milton Tingling, vid New Yorks tingsrätt menade att beslutet skulle slå orättvist och ogiltigförklarade det den 12 mars i år.

Varje år avlider 25.000 amerikaner till följd av sjukdomar relaterade till sockersötade läskedrycker, visar den nya undersökningen.

När det gäller hela världen visar den nya undersökningen att de flesta dödsfallen återfanns i länder ligger i låg- och medelinkomstskiktet. Mexiko hade den största konsumtionen av läsk per capita och även den största andelen dödsfall kopplade till läsk.

Japan uppvisade de lägsta siffrorna när det gällde såväl konsumtion som dödsfall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.