Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/last-lage-om-gransmur-ny-myndighetskris-hotar-i-usa/

Världen

Låst läge om gränsmur – ny myndighetskris hotar i USA

Foto: Joe Raedle/Getty

Om fyra dygn kan den federala statsapparaten i USA stänga igen. Kongressens förhandlingar om gränsbevakning under helgen har inte nått några framsteg. I veckan håller Donald Trump ännu ett tal vid mexikanska gränsen för att försöka övertyga det amerikanska folket om att det behövs en gränsmur.

Martin Gelin
Rätta artikel

Än en gång tickar klockan allt närmare en ny myndighetskris i Washington. Vid midnatt till fredag den 15 februari kommer delar av de federala myndigheterna att stänga igen om kongressen inte kan kommer överens om gränssäkerheten innan dess. Helgens misslyckade förhandlingar tyder inte på det. 

Såväl demokrater som republikaner sade på söndagen att de inte kunnat nå en lösning när det gäller finansieringen av gränsbevakningen. Donald Trump och många republikaner vill se en fysisk gränsmur mot Mexiko, men Demokraterna har gjort klart att de inte tänker finansiera det.

Senatorn Richard Shelby, republikan från Alabama, sade i en intervju med Fox News på söndagen att han bedömer sannolikheten att de når en lösning under veckan som “50-50“. Vita husets stabschef Mick Mulvaney sade däremot att han tror att de två partierna kommer att hitta en överenskommelse så att en ny myndighetskris kan undvikas.

Enligt Demokraterna gäller konflikten även den kontroversiella myndigheten ICE, som ansvarar för att utvisa papperslösa. Republikanerna vill utöka resurserna till ICE för gränsfängelser, vilket Demokraterna är emot.

”Jag tror inte att Demokraterna har fått tillåtelse av sina ledare att göra en överenskommelse. De erbjuder väldigt lite pengar för den desperat nödvändiga gränsmuren och nu vill de plötsligt även sätta ett tak på antalet dömda brottslingar som får hållas i fängelserna”, skrev Donald Trump på Twitter efter förhandlingarna.

Flera republikaner har samtidigt visat att de kan tänka sig att samarbeta med Demokraterna för att hitta andra lösningar än en gränsmur. Trump är fäst vid idén om gränsmuren, men få experter ser det som en bra idé för att stoppa invandringen över gränsen. I och med att Trump vägrar gå med på andra lösningar kan förhandlingarna inte komma framåt. 

Presidentens hantering av vinterns första myndighetskris var ett politiskt nederlag. Han tvingades vika sig för Nancy Pelosi, Demokraternas talman i representanthuset, först när det gällde hennes krav på att skjuta fram presidentens årliga tal till nationen, samt sedan när det gäller finansieringen av gränsmuren. Efter 35 dygn av stängda myndigheter, ett historiskt rekord, gick Trump med på att temporärt öppna myndigheterna igen, men kräver fortfarande att muren ska finansieras i de nya förhandlingarna.

Trumps förtroendesiffror föll under krisen, i synnerhet bland de låginkomsttagare som kan ha drabbats direkt av de stängda myndigheterna. Myndighetskrisen uppskattas även ha kostat den amerikanska ekonomin 11 miljarder dollar. 

På måndag håller Donald Trump tal vid den mexikanska gränsen, i El Paso, Texas, i ett nytt försök att övertyga det amerikanska folket om vikten av en gränsmur. Två av tre amerikaner säger i opinionsmätningar att de inte vill ha någon gränsmur.