Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lastbil rammade folkmassa i Nice – många döda

00:30. En lastbil körde på torsdagskvällen in i människor på strandpromenaden i Nice. Över 80 uppges ha dött och många skadats.

En lastbil rammade en folkmassa på Promenade des Anglais i Nice i södra Frankrike på torsdagskvällen. Den 31-åriga föraren körde avsiktligt på människor.

84 personer har dött i attacken och 202 skadats, av dessa 52 mycket svårt. 25 av dessa låg ännu på fredagen i koma. Det finns inga uppgifter om svenskar bland offren.

Lastbilens förare sköts till döds av polisen. 

Mannen som misstänks ligga bakom dådet var en 31-årig tunisier,Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, hemmahörande i Nice. Han var tidigare känd av polisen för våldsbrott och stölder men fanns inte med på franska underrättelsetjänstens lista över misstänkta terrorister, uppger en poliskälla enligt Reuters.

Attacken inträffade vid 22.30-tiden på torsdagskvällen i samband med nationaldagsfirandet i Frankrike. Ett stort antal människor hade samlats på strandpromenaden i Nice för att titta på fyrverkerier när lastbilen plötsligt kom körande i hög fart.

Direktrapportering: Attacken i Nice

Föraren körde upp på trottoaren och mejade ner människor utmed en två kilometer lång sträcka, enligt polisuppgifter (inledningsvis uppgavs att ramningen skedde utmed en 150 meter lång sträcka).

Vittnen berättar om hur fordonet körde på folk ”flera gånger”.

– Det är panik, en massa folk blöder, tveklöst många skadade, säger tidningen Nice Matins reporter Damien Allemand. 

Läs mer – DN:s krönikör Bengt Ohlsson på plats: Det känns overkligt

Flera svenskar blev vittne till händelsen. Mikael Bouleau skriver i mejl till DN:

”Vi satt fyra personer på ett hotells uteservering och hade precis lämnat platsen för attentatet när folk börjar springa och skrika. Då dyker det upp en stor lastbil i full fart och människor flyger åt alla håll och kanter.”

Fyrverkerierna hade avslutats cirka 15 minuter innan oljud hördes, följt av skottlossning.

Svensken Jan Engfeldt och hans hustru hade just lämnat en restaurang på stranden. Han berättar på telefon för DN:

– Först hördes oljud som möjligen orsakades av lastbilen. Sedan följde skottlossning som pågick i kanske 30 sekunder. Och det var inga enstaka skott, måste ha varit automateld, säger Jan Engfeldt, som tillsammans med hustrun tog skydd inne i en restaurang.

– Sedan uppmanades vi lämna restaurangen, polisen fanns då utanför och skyddade. Vi kunde då ta oss till vårt hotell, där vi är nu i säkerhet, säger Engfeldt vid 00.15-tiden.

Joel Bergström skriver klockan 00.21 i ett mejl till DN: ”Barrikaderad på en krog. Av förklarliga skäl nås vi av få nyheter här inne... Men vi lever!”

Minst 84 personer har hittills bekräftats döda, ett stort antal av offren ska vara barn. Enligt The Guardian ska föräldrar ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet. Siffran över skadade uppges vara ett hundratal, varav tillståndet för 18 personer ska vara allvarligt.

Tv-bilder visar skotthål i lastbilen och flera medier uppger att föraren ska ha skjutit med pistol under attacken. Han sköts sedan till döds av fransk polis, uppger vittnen till Reuters.

Inne i fordonet har vapen och explosivt material påträffats, vilket väckt misstankar om att dådet kan vara en terrorattack, rapporterar amerikanska nyhets-tv-kanalen CNN och fransk tv.

Franska åklagare har inlett en utredning om misstänkt terrorbrott.

Tidigare borgmästaren Christian Estrosi intervjuas av BFM TV och säger att detta ”fruktansvärda attentat” utförts av en individ som kört en lastbil i hög fart in i människor, ”utan tvivel med avsikt och klart strukturerat”. 

Terrorexperten Magnus Ranstorp är inne på samma spår i en extrasändning från Ekot:

– Det har funnits personer som har arresterarats i Nice som har varit på väg att genomföra attacker, säger Ranstorp, som tillägger att denna typ av attacker finns med i ”terrormanualer” från terrororganisationer. 

På twitter tillägger Ranstorp att Frankrike är ett ”stormöga” för terrorism.

President François Hollande återvände på torsdagskvällen till Paris från södra delen av Frankrike, för att delta i krisförhandlingar med anledning av attacken i Nice. Även franske inrikesministern Bernard Cazeneuve uppgavs vara på väg till Nice.

– Attacken bär kännetecken av en terrorattack, det går inte att förneka, sade president François Hollande i ett tal natten mot fredagen.

Ledare över hela jorden fördömer unisont dådet i franska Nice, däribland USA:s president Barack Obama. Han utlovar allt stöd från USA som Frankrike önskar under det utredningsarbete som nu följer.

Sveriges statsminister Stefan Lövfen (S) skriver i en kommentar:

”Det är fruktansvärt det som rapporteras från Nice. Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående.”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström twittrar: ”Fruktansvärda nyheter från Nice. Mina tankar är med offren och deras familjer”.

– Vi visar vår solidaritet med Frankrike och framför våra kondoleanser. Vi tar kontakter och visar vår samarbetsvilja att hjälpa till, det handlar om allt från myndigheter och poliser, till att vi politiskt kommer att träffas här framöver, men framför allt uttrycker vi vårt stöd, säger Wallström till TT.

Enligt UD:s presstjänst ska inga svenskar finnas bland offren, men UD ”undersöker och följer händelsen noga”. Svenskar som befinner sig i området uppmans att kontakta anhöriga.

Resebolaget Ticket kommer under dagen att kontakta sina kunder i Nice med information om ombokningar för hemresor.

Det stora antalet skadade har satt hårt tryck på sjukvården. Franska myndigheter uppmanar därför blodgivare att ge blod, rapporterar den franska tidningen Libération.

DN:s Helena Sjödin Öberg är på plats i Nice och hon beskriver stämningen dagen efter dådet som dämpad.

– Det är väldigt lite folk ute. Man ser folk med blombuketter som försöker gå fram till promenaden, säger hon över telefon till DN.

Hon berättar också hur den tysta dämpande stämningen stundtals kontrasteras av de som fortsätter som inget hänt.

– Samtidigt kan man se hur någon går med en rosa uppblåsbar luftmadrass och badboll på väg till stranden.

Undantagslagarna som infördes efter Parisdåden i november förlängs nu i tre månader. Frankrike har även utlyst tre dagars landssorg, meddelar landets premiärminister Manuel Valles.

Lastbilsattacken har fått Italien att förstärka sin gränskontroll mot Frankrike på tre vägar och vid järnvägsstationen i Ventimiglia, säger den italienske inrikesministern Angelino Alfano, enligt nyhetsbyrån Reuters. Nice ligger 35 kilometer från italienska gränsen.

Även Tyskland skärper gränskontrollen mot Frankrike efter samråd med franska myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till Tysklands federala polis.

Foto: Jonas Backlund

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.