Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Låt svensk sexlag gå på export”

Utan efterfrågan inget utbud. Flera röster höjs nu för att Sverige måste bli bättre på att nå ut till de europeiska länderna med sin sexköpslag som kriminaliserar kunden.

– Legaliseringen i många länder har inneburit en ökning av människohandeln och vi måste se till roten av det onda, säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).

Det är svårt att veta hur mycket pengar som prostitution och sexköp genererar i Europa, men enligt FN:s drog- och brottsbekämpande organ, UNODC, omfattar män- niskohandeln – varav cirka 80 procent utgörs av handel för sexuellt utnyttjande – över 23 miljarder kronor årligen.

EU-politikern Anna Hedh menar att många länder i dag blundar för kopplingen mellan prostitution, människohandel och sexköparens ansvar.

– Alla medlemsländer måste titta på hur det kommer sig att det finns en så stor efterfrågan och vad man kan göra åt det. Det finns inte så många lyckliga horor utan många är offer för människohandel.

Hedh tycker att Sverige borde arbeta mer med att exportera sin lagstiftning som kriminaliserar sexköparen och får medhåll av Malin Roux på organisationen Realstars, som verkar för ett Europa fritt från trafficking.

– Trafficking har ökat och det är först när samtliga förövare i kedjan tar sitt ansvar som problemet går att komma åt. Fler länder skulle behöva en sexköpslag liknande den i Sverige, säger Malin Roux.

EU-minister Birgitta Ohlsson säger att Sverige har tagit på sig ledartröjan i och med lagen, men att det alltid går att göra mer. För att nå ut har regeringen bland annat gett Svenska institutet i uppdrag att genomföra besöksprogram för utländska aktörer som vill studera arbetet i Sverige, skriver Ohlsson i ett mejl till DN.

”Sexhandeln förekommer tyvärr tragiskt nog varje dag i Europa oavsett om det pågår stora mästerskap eller inte. Att sexslaveri pågår i EU år 2012 är unionens stora tragedi.”

Inför fotbolls-VM 2006 i Tyskland, där prostitution är lagligt, höjde dåvarande JämO Claes Borgström krav på en svensk bojkott.

Att dra sig ur fotbollsfesten skulle vara ett utmärkt tillfälle att ta ställning mot sexslaveri, argumenterade han.

I samband med årets EM har liknande utspel lyst med sin frånvaro, trots den omfattande prostitutionen i Ukraina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.