Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 07:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/latinamerikaexpert-om-protesterna-mot-maduro-antalet-dodsfall-kan-bli-hogt/

Världen

Latinamerikaexpert om protesterna mot Maduro: ”Antalet dödsfall kan bli högt”

Erik Jennische, Latinamerikaexpert på Civil Rights Defenders Foto: Civil Rights Defenders

Blodbad är att vänta i Venezuela om protesterna mot president Maduro tilltar, säger Civil Rights Defenders Latinamerikaexpert Erik Jennische.

Rätta artikel

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó gjorde ett uttalande vid militärflygplatsen Carlota i Caracas på tisdagen, där han uppmanade folket och militären att ansluta sig till kampen för att störta president Nicolás Maduro.

Framträdandet gjordes dagen före de sedan tidigare planerade protesterna mot landets nuvarande regering.

– Det här är för att sätta igång hela den enorma mobilisering man hoppas på inför morgondagen, säger Erik Jennische, Latinamerikaexpert på Civil Rights Defenders, organisationen som arbetar för mänskliga rättigheter.

Enligt Jennische finns det ”en enorm risk” för att de kommande protesterna utsätts för omfattande våldsamt motstånd från krafter som är lojala med Maduro. Han pekar på att tårgasattacker redan utförts mot protesterna vid militäranläggningen, och nämner flera grupper som kan gå hårt åt demonstranterna: militär, poliser och olika specialtrupper.

– Om protesterna blir så massiva som oppositionen hoppas så finns det nog anledning att tro att antalet dödsfall blir högt, och antalet skadade också förstås, säger Erik Jennische.

Venezuela plågas av en ekonomisk kris, enligt Erik Jennische den djupaste ett icke krigsdrabbat land genomgått i modern tid. Han säger att det finns en enorm vrede mot Maduros regering, men vill inte spekulera i hur stark den pågående motrörelsen kan växa sig. Däremot har han klart för sig vad som krävs härnäst för att förbättra läget i landet.

– Omvärlden måste stå fast vid de åtaganden man har gjort, att man står bakom nationalförsamlingen och dess representant Juan Guaidó. Det vill säga inte acceptera någon annan lösning än att Nicolás Maduro lämnar makten ifrån sig, så att nationalförsamlingen kan bilda en övergångsregering och kalla till nyval, säger Erik Jennische.

Läs mer:

Henrik Brandão Jönsson: De kommer inte att lyckas störta Maduro

Oppositionsledare i Venezuela: ”Inleder nästa fas för att avsätta Maduro”