Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Latinamerikanska företag vill bygga Trumps mur

Nuvarande stängsel längs USA-gränsen mot Mexiko.
Nuvarande stängsel längs USA-gränsen mot Mexiko. Foto: Guillermo Arias/AP

Hundratals byggbolag är intresserade av att bygga president Trumps mur mot Mexiko. Ett av tio företag är latinamerikanskt, visar en granskning av The Guardian.

I slutet av februari gick det amerikanska inrikesdepartementet ut med ett meddelande till entreprenörer om att lägga anbud på bygget av Donald Trumps omdiskuterade mur till grannlandet Mexiko. Anbudet är ett första steg i Trumps vallöfte som ska hindra mexikanska invandrare, vilka presidenten har beskrivit som ”brottslingar” och ”våldtäktsmän”.

Hittills har över 600 företag registrerat sig, skriver The Guardian. Efter en granskning av ansökningarna kan tidningen avslöja att 62 av byggföretagen har en latinamerikansk ägare.

Ett av dem är San Diego Projektledning, PSC, med bas i Puerto Rico. Ägaren Patrick Balcazar säger till Guardian att han tycker att muren är ett slöseri med tid och pengar.

– Den är dum av miljöskäl och ur ekonomisk synvinkel. Men jag försvarar rätten att vara dum. Om man vill sätta upp en mur så kommer jag att bygga den bästa muren jag kan och den kommer att betala mitt folk, säger han till tidningen.

Anbudsförfrågan från inrikesdepartementet innehåller få detaljer om vilka krav som ställs på byggbolagen, förutom att de ska kunna erbjuda ritningar med ”kraftiga väggkonstruktioner”.

Muren har mötts av massiv kritik, inte minst från den latinamerikanska befolkningen i USA. Men medan många ser rasism, ser andra dollartecken.

– Vi är inte politiker, vi är ett byggföretag som måste överleva. Vi ser det bara som arbete, säger Jorge Diaz, ägare till de la Fuente Construction, Inc till The Guardian.

Andra menar att muren är ett sätt att få kontroll över invandringen till USA. Michael Evangelista-Ysasaga, vd för Penna Group i Fort Worth, Texas, förstår att det väcker reaktioner över att en latinokille bygger en mur för att hålla en annan latinokille borta.

– Men det handlar inte om det utan att vi behöver omfattande reformer för invandringspolitiken, säger han till tidningen.

Läs mer: Reportage: Muren mot Mexiko

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.