Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lättläsk kopplas till depression

Forskare kan ha hittat en koppling mellan vad vi dricker och hur vi mår. Enligt en amerikansk studie löper den som dricker lightdrycker större risk att drabbas av depression. Desto gladare är kaffedrickare.

Studien har tittat på dryckesvanor hos mer än 250 000 amerikaner och hittat en koppling mellan depression och konsumtion av artificiellt sötade drycker.

Den som dricker fyra glas lightläsk eller lågkalorijuice med sötningsmedel om dagen löper en tredjedels högre risk att drabbas av depression, skriver BBC.

Kaffe däremot gör oss gladare. Studiedeltagare som drack fyra koppar kaffe om dagen minskade risken att drabbas av depression med tio procent.

– Vår forskning tyder på att du kan på ett naturligt vis minska risken för att drabbas av depression genom att dricka mindre sötade lightdrycker eller genom att ersätta dem med osötat kaffe, säger huvudforskaren Honglei Chen vid Nationella hälsoinstitutet i North Carolina. 

Studien har inte tittat på vad som ligger bakom kopplingen, och det kan finnas andra förklaringar till varför deltagarna som dricker mycket lightläsk är mer deprimerade. 

– Det kan vara så att de som dricker dietdrycker sedan tidigare är överviktiga eller lider av diabetes, vilket i sig kan orsaka depression, säger Gaynor Bussell vid Brittiska dietistförbundet till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.