Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lavrov: Nordkorea önskar tala med USA

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Foto: Paul Hansen

Nordkorea håller dörren öppen för direkta samtal med USA om landets kärnvapenlåsning. Det uppger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som ska ha vidarebefordrat det nordkoreanska meddelandet till sin USA-kollega Rex Tillerson.

De båda utrikesministrarna möttes på torsdagen i Wien i Österrike.

Rex Tillerson hade ännu på torsdagskvällen inte kommenterat uppgiften. Den officiella amerikanska positionen i frågan är att Nordkorea måste visa upp att det finns en seriös avsikt att ge upp sitt kärnvapenprogram, som del i en omfattande överenskommelse, innan en dialog kan inledas, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

Lavrov vidarebefordrade erbjudandet samma dag som den högt placerade FN-funktionären Jeffrey Feltman hade ett möte i Pyongyang med Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho. Mötet ingick i det besöksprogram som i dagarna fört en tung FN-delegation till Nordkorea, det första på sex år.

Feltman är amerikan och tidigare USA-diplomat. USA:s utrikesdepartement betonar dock att han inte har med sig något meddelande till Nordkorea från Washington.

– Vi vet att Nordkorea önskar, mer än något annat, att få överlägga med USA om garantier för landets säkerhet. Vi står redo att stödja en sådan strävan, säger Sergej Lavrov, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Läs mer: Nordkoreansk signal om oundvikligt krig

Läs mer: USA och Sydkorea inleder massiv militärövning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.