Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lavrov: Ryssland har inte mixtrat med bombnedslagsplatserna

Ryske utrikesministern Sergej Lavrov lämnar ett utrikes- och försvarsrådsmöte i Moskva.
Ryske utrikesministern Sergej Lavrov lämnar ett utrikes- och försvarsrådsmöte i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/AP

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger för brittiska BBC att Ryssland ”inte mixtrat” med de områden i Syrien där en misstänkt kemvapenattack genomfördes i förra veckan.

Enligt ett flertal västerländska länder var det Ryssland och regimen i Syrien som låg bakom kemvapenattacken i Douma, strax öster om Damaskus. Detta ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike bombade flera mål i Syrien i lördags.

I FN:s säkerhetsråd har flera resolutioner om att skicka en expertgrupp till Douma för att klargöra vilken typ av attack som utfördes debatterats flitigt.

Nio personer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, försöker ta sig sig till bombnedslagsplatserna i Douma, men uppger sig ha stoppats av syriska och ryska tjänstemän i Damaskus eftersom det fortfarande var ”säkerhetsproblem som skulle lösas”, säger OPCW-chefen Ahmet Uzumcu till brittiska BBC.

Läs mer: Rysk militärpolis placeras ut i Douma 

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lovar att Ryssland inte försökt undanröja bevis i Douma, något USA anklagat landet för att göra.

– Jag kan garantera att Ryssland inte mixtrat med platsen, säger han till brittiska BBC och fortsätter: 

– Jag kan inte vara ohövlig mot de andra statsledarna, men du citerade ledarna i Frankrike, Storbritannien och USA och, ärligt talat, alla bevis som de hänvisade till var baserade på medierapportering och sociala medier, säger Sergej Lavrov.

Den misstänkta kemvapenattacken ägde rum den 7 april och Douma var då ett fäste för de syriska rebellerna. Ryska och regimtrogna syriska styrkor uppges nu kontrollera området.

Syriens president Bashar al-Assad har nekat till att attacken ägde rum. Enligt BBC var det två bomber fyllda med kemikalier som fälldes med drygt tre timmars mellanrum över Douma.

Syriska sjukvårdskällor uppger för BBC att flera kroppar hittats med missfärgad hud, brännskador på hornhinnorna och fradga i munnen. Enligt amerikanska källor ska personer som blod- och urintestats visat positiva prover på att ha utsatts för klor och nervgift.

Läs mer: USA planerar för nya sanktioner mot Ryssland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.