Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Le Pen: Ebolaviruset kan lösa invandringsproblemet

Jean-Marie Le Pen på valmöte i Marseille tillsammans med dottern och efterträdaren på partiledarposten, Marine Le Pen.
Jean-Marie Le Pen på valmöte i Marseille tillsammans med dottern och efterträdaren på partiledarposten, Marine Le Pen. Foto: Claude Paris / AP

Jean-Marie Le Pen, grundare av franska extremhögerpartiet Front National, har föreslagit att det dödliga ebolaviruset skulle kunna ”lösa den globala befolkningsexplosionen” och i förlängningen även ”Europas invandringsproblem”.

Den inom kort 87 år gamle Le Pen bevistade på tisdagskvällen ett kampanjmöte inför EU-parlamentsvalet. Där talade han med journalister om ”den demografiska explosionen”.

– ”Herr Ebola” skulle kunna lösa det där på tre månader, sade Jean-Marie Le Pen under mötet, som hölls i Marseille.

Senare samma kväll sade han inför partianhängare att han fruktade att den franska befolkningen riskerar att ”ersättas av invandrare”, skriver brittiska tidningen The Guardian i sin nätupplaga.

– I vårt land, liksom i övriga Europa, har vi fått känna av ett omvälvande fenomen, en migrerande invasion som, mina vänner, vi bara har sett början på.

Le Pen, med plats i EU-parlamentet för sitt parti – hans livsverk – tillade:

– Denna massiva invandring riskerar att producera ett veritabelt utbyte av populationer, om inte makten går över i våra händer i tid för att vi ska kunna sätta stopp för denna dekadensens politik, som har pågått under decennier.

En reporter från Marseilletidningen La Provence frågade Le Pen efter mötet om inte hans användning av begreppet ebola var en ”dikeskörning”.

– Nej, frasen i fråga bär ingen speciell betydelse, den är en iakttagelse. Och nu snurrar det här på nätet. Jag vet mycket väl att ett antal illvilliga personer försöker demonisera Front National. Där har de fel, sade Jean-Marie Le Pen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.