Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Le Pen och Macron ska hålla tal om dådet

01:18. DN:s utsända på plats på Champs-Élysées i Paris dagen efter skottlossningen.

Våldsdådet på Champs-Elysees i Paris tros gynna kandidaterna till höger i det franska presidentvalet på söndag. Tre av huvudkandidaterna har avbrutit sina planerade kampanjresor under fredagen.

De är ännu oklart vilka effekter torsdagskvällens skjutning i centrala Paris – utrett som ett terrorbrott – kommer att få på söndagens franska presidentval, men de tre toppkandidaterna Marine Le Pen, Francois Fillon och Emmanuel Macron har alla ställt in sina vanliga kampanjevenemang på fredagen, som är den sista dag det är tillåtet att kampanja inför söndagens val.

Men de kommer ändå att framträda. Le Pen har aviserat att hon ska hålla ett tal klockan tio på förmiddagen, och Macron ska tala vid lunchtid, enligt Le Parisien.

Hittills har mätningar visat att väljarna sätter frågorna om jobb och köpkraft högre än säkerhetsfrågorna. Frågan är om det misstänkta terrordådet på Champs-Elysees kommer att påverka den prioriteringen.

Bedömare menar att händelsen i första hand kan gynna högerkandidaten Fillon och extremhögerkandidaten Le Pen.

Läs mer: Erik de la Reguera: Attacken kommer att gynna högerkandidaterna

Francois Fillon har efter skjutningen sagt att kampen mot terrorismen nu bör ges ”absolut prioritet”.

Den socialistiska presidenten Francois Hollande har manat till ”absolut vaksamhet, särskilt med tanke på valprocessen”.

Redan före händelsen på torsdagskvällen hade säkerheten i landet skärpts kraftigt. Runt 50.000 poliser och gendarmer har extrainkallats för att säkra valet.

Läs mer: Säkerheten skärps inför presidentvalet i Frankrike

I tisdags greps två män i Marseille som tros ha haft långt framskridna planer på att genomföra terrordåd.

Frankrike har sedan i januari 2015 drabbats av tre omfattande terrordåd, och landet har haft undantagstillstånd sedan november 2015.

Efter en period med två huvudkontrahenter, Nationella frontens ledare Marine Le Pen och fristående mittenkandidaten Emmanuel Macron, har presidentvalsloppet den senaste tiden blivit extremt jämnt. Inte mindre än fyra kandidater ser ut att ha möjlighet att få flest röster på söndag; förutom Macron och Le Pen även högerkandidaten Francois Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon.

De två som får flest röster den 23 april gör upp om slutsegern i en andra omgång den 7 maj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.