Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Le Pen och Salvini går ihop inför EU-valet nästa år

Italienska Matteo Salvini och franska Marine Le Pen från högerextrema Lega respektive Nationell Samling tänker ingå valallians inför EU-valet nästa år.
Italienska Matteo Salvini och franska Marine Le Pen från högerextrema Lega respektive Nationell Samling tänker ingå valallians inför EU-valet nästa år. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

ROM. Två av Europas stora högerextrema partiledare, Frankrikes Marine Le Pen och Italiens Matteo Salvini, avser ingå en valallians inför EU-valet i maj nästa år. Beskedet kom på ett symposium i Rom på måndagen. De två ledarna utesluter inte tanken att gå fram med gemensamma kandidater.

– Det här är inte ett valmöte. Jag har redan i många år arbetat på ett program med Le Pen med gemensamma kandidater för viktiga poster, sa Salvini på symposiet som hölls i det lilla fackliga högerförbundet UGL:s (Unione Generale del Lavoro) lokaler.

Temat för mötet var ”Ekonomisk tillväxt och sociala perspektiv i ett nationernas Europa”. Adressen där mötet hölls är i sig en ödets ironi, eftersom ”De mörka bodarnas gata” i decennier var synonymt med det gamla italienska kommunistpartiet PCI som inte längre existerar.

– EU har trampat ner alla former av solidaritet. I maj kommer vi att skapa en europeisk union som startar med nya värden mot allt vad globalisering heter. Detta är en kamp som jag för tillsammans med Salvini för att skapa ett alternativ i Europa, sade Marine Le Pen.

När det gällde räntegapet ”spread” som gör att Italiens statsskuld eskalerar, påpekade Salvini att bakom denna kan det finnas en strategi av valutaspekulanter som George Soros.

– Dessa hoppas på konkurser för att köpa våra välmående företag billigt. Alla skall veta att den som tänker spekulera med Italiens ekonomi kommer enbart att förlora tid, sa Salvini.

Däremot tycks Italiens högerledare ha glömt bort att flera av Italiens bästa företag har köpts upp just av Frankrike: modeföretag som Gucci och juveleraren Bulgari är några exempel tillsammans med mejerijätten Parmalat.

Avslutningsvis hoppades Salvini, som även är Italiens vice premiärminister, att också Marine Le Pen snart får möjlighet att komma i regeringsställning.

– Frankrike förtjänar inte en ledare som Macron, konstaterade han kort.

Läs mer: Marine Le Pen tvingas genomgå psykiatriska tester 

Läs mer: Salvini och Orban vill skapa europeisk allians 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.