Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ledtradarna-som-avslojar-om-vingklaffen-tillhor-mh370/

VÄRLDEN

Ledtrådarna som avslöjar om vingklaffen tillhör MH370

Här på Direction generale de l'armement i Toulouse ska vrakdelen undersökas av haveriexperter.
Bild: STRINGER/FRANCE/Reuters

Färgprover, nitar och serienummer. Det är haveriutredarnas viktigaste ledtrådar för att ta reda på om vingklaffen som hittats på den franska ön Reunion verkligen kommer från försvunna flight MH370. ”Det är ett intressant fynd”, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

Den franska haverikommissionen BEA reste på torsdagen till ön Reunion, där vingklaffen som misstänks tillhöra flight MH370 har spolats i land. Vrakdelen kommer att skickas till Toulouse i Frankrike för en slutgiltig analys, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Experter på väg att undersöka flygplansdel

Läs mer: Strömmar kan ha fört vrakgods till Reunion

Planet tillhörde Malaysia Airlines och var på väg från Kuala Lumpur till Peking när det försvann den 8 mars förra året med 239 personer ombord. Att vingklaffen analyseras i Frankrike beror på att vrakdelar enligt internationella regler analyseras i det land som de hittas i.

Under torsdagskvällen kom flera upgifter från icke namngivna utredare som alla ansåg att vingdelen kommer från en Boeing 777.

Klaffen kommer sannolikt att föras till ett haveriundersökningsrum, där utredarna tar laboratorieprover på färgen, menar flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

– Det syns att klaffen är vit, medan MH370:s klaff var silverfärgad. En förklaring kan vara att färgen har ändrat kulör efter att ha legat i vattnet i över ett år, säger han.

Av ytfinishen att döma kommer klaffen från ett transportklassificerat flygplan, det kan vara antingen ett passagerarflygplan eller ett fraktflygplan – men i alla fall ett tungt luftfartyg.

Hans Kjäll tycker att vrakdelen ser ut att vara en yttre bakkantsklaff från den högra vingen.

– Om det är ett komplett serienummer borde man kunna knyta ihop det med den aktuella flygplansindividen. Det finns något som heter partnummer för alla delar i ett flygplan, men frågan är hur Boeing bokför sina nummer.

Han tror att haveriutredarna redan har vänt sig till Boeing för att fråga om numret tillhör en av MH370:s vingklaffar.

– Det kommer säkert experter från Boeing för att titta på klaffen också.

Det som talar för att klaffen kommer från det försvunna planet är att strömmarna mycket väl kan ha fört den till Reunion från den förmodade nedslagsplatsen i Indiska oceanen, sydväst om Australien. Dessutom finns indikationer på att klaffen kommer från en Boeing 777 – slitsen (upphängningsmekaniken) liknar nämligen den som finns på flygplansmodellen.

Det som talar emot är att relativt många nitar går att skönja på vrakdelen, vilket är ovanligt på moderna flygplan som till stor del limmas ihop.

– Själva konstruktionen ser lite gammal ut. Man måste ha en ritning från Boeing och jämföra detaljkonstruktionen nit för nit för att se om klaffen kommer från en Boeing 777. Det kan också vara så att ytfinishen har försvunnit så att nitarna har kommit i dagen.

Hur sannolikt är det att vrakdelen härrör från försvunna MH370?

– Det är en ytterst svår fråga, det här är ett intressant fynd som ska undersökas. Det primära är om vingklaffen kommer från en Boing 777. Om svaret är ja, är det med hög sannolikhet MH370 eftersom inga andra plan av den modellen har havererat på södra halvklotet den senaste tiden. Samtidigt ska man ha klart för sig att oerhört mycket skräp flyter omkring i havet, klaffen kan komma från skrot som har blåst överbord från ett containerfartyg.