Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Lejonunge skars upp inför publik i Danmark

Foto: Claus Fisker/Scanpix Danmark

Återigen har en dansk djurpark dissekerat ett djur framför ögonen på sina besökare.

Den här gången valde Odense Zoo, som tidigare väckt ramaskri för sin offentliga dissekering, att skära upp en ung död lejonhane på nio månader.

– Vi gör som vi brukar. Vi har gjort det i många år, och vi har också dissekerat andra djur än lejon, säger Nina Collatz Christensen, talesperson på Odense Zoo.

Vid lunchtid på söndagen ska även en ung antilop skäras upp. Dissekeringarna är ett sätt för besökarna att lära sig mer om anatomi, menar Odense Zoo. På hemsidan skriver djurparken att "Vi anser att djur ska ha ett bra liv och en värdig död. I stället för att slänga bort ett dött djur till förbränning, använder vi oss av möjligheten att sprida information och kunskap om djuren".

När Köpenhamns zoo avlivade och dissekerade giraffen Marius i februari 2014 orsakade det en stor proteststorm över hela världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.