Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lettland-rostar-om-ryska-spraket/

VÄRLDEN

Lettland röstar om ryska språket

På lördag folkomröstar Lettland om ryska ska bli ett officiellt språk. Svaret lär bli rungande nej, och historien är förklaringen.

Folkomröstningen i sig är en framgång för ryssarna, som samlade fler namnunderskrifter än de tio procent av väljarkåren som krävdes.

Men letterna är i majoritet och säger nej till ryska som officiellt språk. De värnar om den lettiska identitet, som höll på att utplånas i förryskning under sovjetockupationen då alla tvingades lära sig ryska.

Ryssarna å sin sida menar att med cirka 35 procent rysktalande (inklusive vitryssar och ukrainare) i Lettland är det naturligt om ryska får officiell ställning vid sidan om det lettiska språket.

Valkampanjen blev inte så smutsig som många befarade, när ja-sidans ledare, nationalbolsjeviken Vladimir Linderman ställdes mot lettiska nationalister.

Linderman är annars ett rött skynke för letter. Han har suttit häktad för protestaktioner i Ryssland, utvisats till Lettland och åtalats där för kupplaner och innehav av sprängmedel. Han frikändes i december.

Folkomröstningskampanjen har gett Linderman en viss demokratisk legitimitet, som han kan komma att utnyttja för en politisk karriär.

Han kan i så fall ta ryskspråkiga väljare från socialdemokratiska Harmonicentern, som vann parlamentsvalet i höstas men ställdes utanför regeringen.

Harmonicenterns ledare Nil Ushakov säger också ja till ryska som officiellt språk, men han har tvingats till balansgång för att behålla ryskt stöd och ändå inte stöta bort letter som röstat på hans parti.

De radikala lettiska nationalisterna sitter numera i regeringen, och har därför bedrivit en städad nej-kampanj.

De har tungt stöd av koalitionsbröderna, premiärminister Valdis Dombrovskis och förre presidenten Valdis Zatlers, som båda säger nej till ryska som officiellt språk. Även nye presidenten Andris Berzins säger nej.

Nationella alliansen försökte i fjol få folkomröstning för lettiska som enda undervisningsspråk i offentligt finansierade skolor. Det misslyckades, och i stället drog ryssarna i gång sin kampanj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt