Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Levande och oskadd väntar på döden

Bland de haitier som saknats efter jordskalvet var systern till hjälporganisationen Hoppets stjärnas lokala chef. I lördags hittades hon av amerikansk räddningspersonal – helt oskadd men till synes omöjlig att rädda.

Hon sitter tillsammans med tre andra människor i ett hål under resterna av ett flervåningshus.

– De går inte att ta fram och det ser mörkt ut för dem, säger Hoppets stjärnas svenske katastrofchef Gunnar Hällgren.

Det förefaller enligt Hällgren nästan omöjligt att rädda dem. De fyra lär få sitta och vänta på antingen ett mirakel eller döden.

– Det går inte att gå in där utan att betong och husdelar faller över dem, säger Gunnar Hällgren som anlände till Port-au-Prince sent i lördags.

Gunnar Hällgren ska nu försöka hjälpa till att organisera räddningsarbetet inte minst för alla dem som på något sätt har drabbats inom Hoppets Stjärnas lokala organisation.

– Det är viktigt att så snabbt som möjligt ge en hjälp till de överlevande och se till att vardagen kommer igång, mitt i all katastrof. Nu förbereder vi att sända hit ett team med läkare och sköterskor från Sverige för att hjälpa till i räddningsarbetet. De reser från Sverige tisdag morgon, säger Gunnar Hällgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.