Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Lewinsky ändrar inställning efter metoo

Other: Jean-Baptiste Lacroix/AFP

Monica Lewinsky, känd som den unga kvinnan som USA:s före detta president Bill Clinton hade en affär med på 90-talet, har fått upp ögonen för den maktstruktur som hon föll offer för. 

I en krönika i Vanity fair skriver Lewinsky att det är tack vare metookampanjen. 

– Han var 27 år äldre än jag och hade tillräckligt med livserfarenhet för att veta bättre, skriver hon. 

Monica Lewinsky blev på ett brutalt sätt känd över hela världen av skäl som var sämre än de flesta man kan föreställa sig: som praktikanten som hade ett förhållande med USA:s president Bill Clinton.

– Inte en dag går utan att jag påminns om mitt stora misstag att bli kär i min chef när jag var 22. Jag är den enda över 40 som inte vill bli 22 igen, sade Lewinsky i samband med ett seminarium i Stockholm som hon deltog i 2016. 

I en krönika som publicerades i Vanity fair på söndagen står hon fast vid sin ståndpunkt om att hon är delvis ansvarig för skandalen med Clinton på 90-talet. Men efter metookampanjen i höstas, har hon också bildat sig en ny uppfattning om det inträffade. 

Lewinsky som drabbades av posttraumatisk stress efter att ha utsatts för ett drev av medier och privatpersoner i samband med skandalen, beskriver det stöd som tilldelades henne från olika kvinnor under metoohösten. 

”Jag beklagar att du var så ensam”, skrev en kvinna på Twitter som av Lewinsky beskrivs som en av ledarna i kampanjen. 

– Dessa ord landade på ett sätt som öppnade upp mig och tvingade mig till tårar, skriver Monica Lewinsky i krönikan. 

Hon skriver att frågan är mycket komplicerad men att hon har börjat få syn på de maktstrukturer som hon som ung praktikant i Vita huset utsatts för. Hon menar att hon ville vara intim med Clinton, men att den viljan kom från en 22-årings begränsade konsekvenstänk. 

– Han var min chef. Han var den mäktigaste mannen i världen. Han var 27 år äldre än jag med tillräckligt med erfarenhet för att veta bättre. Han var på den tiden på toppen för sin karriär, medan jag hade fått mitt första jobb efter college, skriver Monica Lewinsky. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.