Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/libanons-president-vill-skrota-religios-maktfordelning/

Världen

Libanons president vill skrota religiös maktfördelning

Michel Aoun. Foto: Dalati Nohra/Lebanon Government/AP

Efter gatuprotester som lett till regeringens avgång säger nu den libanesiska presidenten Michel Aoun att han vill omdana landets styresskick. Aoun vill skrota den sekteristiska maktdelningen och införa ett modernt, civilt och sekulärt system.

– Ministrar borde utses utifrån kompetens och expertkunskap, inte utifrån politiska lojaliteter, sade Libanons president Michel Aoun i ett tv-sänt tal.

– Libanon är vid ett kritiskt vägskäl, särskilt när det gäller ekonomin.

Det shiamuslimska, Iranstödda partiet Hizbollah, som dominerar Libanons parlament, gillar dock inte presidentens planer utan menar att det skulle ”leda till kaos”.

I det nuvarande libanesiska systemet är posten som parlamentets talman vikt för en shiamuslim, medan presidentposten ska garanteras en kristen maronit och premiärministerposten en sunnimuslim.

Premiärminister Saad Hariri avgick med sin regering i tisdags.

Aouns uttalande är en del i det pågående spelet för att kompromissa fram en ny regering som kan lägga fram akut behövda reformer. Libanons ekonomi är djup kris. Statsskulden hör till världens högsta.

I väntan på förändrat styresskick vill Aoun tillsätta en teknokratregering, vilket också är vad demonstranterna vill.

Protestvågen började för två veckor sedan med ilska över myndigheternas planer på att beskatta samtal på Whatsapp och andra meddelandetjänster men utvidgades efter hand till ett allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och kärva levnadsförhållanden.

Det följer i det närmaste exakt mönstret i en rad andra länder i världen där just nu styrena sätts under press av demonstranter som tagit till gatan.

Många medelålders och äldre i Libanon har det blodiga inbördeskriget i färskt minne och ruckar ogärna på den bräckliga konstruktionen av politisk/religiös kompromiss.

De yngre, däremot, har växt upp i en rörig fred och har svårare att acceptera de oheliga allianserna och nepotismen och ser knappast den religiöst motiverade maktdelningen som given.

Nathan Shachar: Regeringens avgång kommer inte att dämpa protesterna i Libanon

Längre österut, på andra sidan grannlandet Syrien, fortsätter de folkliga protesterna i Irak med liknande krav. Premiärministern Adel Abdul Mahdi sitter lös men har ännu inte avgått.

På fredagen rapporteras att Iraks president Barham Salih föreslår en teknokratregering och hävdar att Mahdi är villig att kliva av för att val ska kunna tidigareläggas.

Även Irak styrs utifrån maktfördelning mellan grupper: shia, sunni och kurder.